X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1730

Serbia, somată să urmeze politica UE față de Rusia față de Ucraina

25 ian. 15:30   Război în Ucraina
1406 0

Serbia ar trebui să urmeze politica UE față de Rusia față de Ucraina.

Acest lucru a fost declarat de șeful diplomației UE, Josep Borrell, la discuțiile de la Bruxelles cu prim-viceprim-ministrul, ministrul de externe al Serbiei Ivica Dacic, a declarat Serviciul de Externe al UE într-un comunicat.

„Înaltul Reprezentant Borrell și Viceprim-ministrul Dacic au discutat chestiuni legate de politica externă comună și politica de securitate și apărare. Înaltul Reprezentant a subliniat importanța sporită a armonizării (politicilor Serbiei cu politicile UE – nită TASS) după agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucraina”, se spune în comunicat.

Documentul subliniază faptul că Borrell a cerut Serbiei să sprijine UE în probleme de politică externă, deoarece este o țară candidată pentru aderarea la comunitate. „Înaltul Reprezentant a subliniat așteptările puternice ale UE pentru Serbia ca țară candidată, care ar trebui să sprijine UE în pozițiile și deciziile de politică externă în conformitate cu alegerea sa strategică de integrare în UE”, se spune.

Anterior, președintele sîrb Aleksandar Vučić, în discursul său adresat națiunii, a declarat că operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina a provocat o presiune enormă din partea Occidentului asupra Serbiei.


Vučić a spus în repetate rînduri că alăturarea Serbiei la politica de sancțiuni împotriva Rusiei nu va aduce rezultate. După cum a relatat liderul sîrb într-un interviu acordat presei, Belgradul va impune sancțiuni împotriva Moscovei „doar cu sabia lui Damocles deasupra capului”.

După izbucnirea războiului din Ucraina, Vučić a declarat într-o adresare către națiune că Serbia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu va impune sancțiuni împotriva Federației Ruse. Preşedintele a spus că republica opreşte temporar exerciţiile armatei şi poliţiei cu toţi partenerii străini. El a menționat că Serbia consideră Rusia și Ucraina state fraterne, regretă ceea ce se întîmplă în estul Europei și este pregătită să ofere asistență umanitară Kievului.

1
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий