COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7904
Criza energetică stiri: 493

Premierul Poloniei: Războiul lui Lukașenko împotriva UE - cea mai mare încercare de destabilizare a Europei

22 noi. 2021,, 10:45   În lume
1796 0

Premierul Poloniei reacționează din nou cu privire la criza de migranți cauzată de regimul de la Minsk și atenționează că acest „război hibrid” lansat de Lukașenko împotriva UE reprezintă cea mai mare încercare de destabilizare a Europei din ultimii 30 de ani.

„Lukașenko a pornit un război hibrid împotriva UE. Aceasta este cea mai mare încercare de destabilizare a Europei din ultimii 30 de ani. Polonia nu va ceda șantajului și va face totul pentru a apăra granițele UE. Polonia, Lituania, Latvia și Estonia au nevoie de sprijin. Trebuie să fim uniți pentru a apăra Europa”, a transmis premierul Poloniei, transmite Noi.md cu referire la radiochisinau.md.

Potrivit ministrului de apărare al Poloniei, Belarus și-a schimbat tactica cu privire la migranții de la granța cu Polonia, îndreptînd de acum grupuri de migranți mai mici spre numeroasele puncte de trecere ale frontierei orientale a Uniunii Europene.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că această problemă va dura cîteva luni. În prezent, o metodă puțin diferită a fost adoptată de către migranți și serviciile belaruse. Mai multe grupuri mici de migranți încearcă să treacă frontiera în numeroase locuri”, a declarat ministrul polonez Mariusz Blaszczak la postul de radio RMF FM.

Reamintim că mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, au fost blocați de zile întregi într-o pădure de la hotarul cu Polonia, pe o vreme tot mai rece, sperînd să ajungă în Europa de Vest. Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului Reprezentat al UE, Josep Borrell, a criticat situația actuală și a cerut Minskului să nu mai folosească ”oamenii în calitate de arme”, iar Consiliul Uniunii Europene și-a modificat regimul de sancțiuni pentru a putea răspunde crizei de refugiați cauzată de regimul Belarus.


În acest sens, Comisia Europeană a anunțat miercuri o finanțare umanitară de 700.000 de euro pentru a livra alimente, pături, truse de igienă și de prim ajutor migranților blocați la granița dintre Belarus și Polonia.

De asemenea, liderii statelor UE și-au reconfirmat „deplina solidaritate cu Polonia” în criza migranților cu Belarus.

Emmanuel Macron a reafirmat necesitatea ca Europa să păstreze presiunea asupra lui Alexandru Lukașenko cu scopul de „a pune capăt acestor încercări care pun multe persoane în pericol”.

Șeful statului francez a îndemnat Europa „să continue să lucreze cu țările de origine și de tranzit și cu companiile aeriene pentru a pune capăt acestor mișcări și a permite primirea persoanelor care nu sînt eligibile pentru azil”.

Mai mult, președintele Franței a reafirmat urgența de a acorda asistență umanitară necesară persoanelor blocate la frontieră, prin implicarea Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite și a Organizației Internaționale pentru Migrație, discutînd joi cu director general al acesteia din urmă, Antonio Vitorino.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X