COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 002 291   INFECTAȚI 396 768(+3255)   TRATAȚI 368 373     DECESE 10 470(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7830
Criza energetică stiri: 509

Premierul polonez spune că milioane de migranţi ar putea ajunge în Europa

18 noi. 2021,, 23:00   În lume
1781 2

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a atras atenţia că Europa se va confrunta cu un aflux de milioane de refugiaţi dacă politicile privind graniţele vor rămîne relaxate, relatează DPA.

Într-un interviu pentru tabloidul german Bild, el a spus că nu exclude riscul unui război, date fiind evoluţiile de la graniţa dintre Polonia şi Belarus, transmite agerpres.ro.

"Dacă nu vom reuşi să ţinem departe mii de imigranţi acum, în curînd vor veni sute de mii sau chiar milioane spre Europa", a declarat Morawiecki.

"Dacă nu ne protejăm şi nu ne apărăm cu hotărîre graniţele în Europa, sute de milioane de oameni din Africa sau Orientul Mijlociu vor încerca să vină în Europa şi în special în Germania", a spus el.

Morawiecki a spus că situaţia de la graniţa cu Belarus, unde mii de migranţi încearcă să intre în Polonia şi implicit în UE, este stabilă, dar că riscul este tot mai mare.

"Forţele belaruse fac provocări tot mai directe. Sper că nu vor face un pas prea departe în acest proces", a subliniat el.

"Noi, polonezii, sîntem hotărîţi să ne protejăm graniţa prin orice mijloace. Este graniţa estică a Europei şi de asemenea a NATO", a adăugat premierul polonez.

El a spus că salută sprijinul Germaniei şi al altor state din NATO şi că următorul pas ar putea fi o declaraţie comună a Poloniei, Lituaniei şi Letoniei.

"Un alt pas ar putea fi activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care declară oficial încălcarea teritoriului", a spus el. Articolul permite consultări între aliaţi, dar nu şi asistenţă militară.

Morawiecki a mai declarat că nu se ştie ce plănuiesc Belarus şi Rusia. "Este de asemenea posibil ca această criză de la graniţă să aibă ca scop să distragă atenţia de la noile atacuri militare pe care (preşedintele rus Vladimir) Putin le pregăteşte în Ucraina", a atras el atenţia.

În altă ordine de idei, premierul polonez a spus în acelaşi interviu că Germania ar trebui să oprească gazoductul Nord Stream 2 din Rusia spre Europa dacă vrea să contribuie la pace, făcînd o legătură între acest proiect şi gestionarea crizei migranţilor de la frontieră de către Varşovia, potrivit Reuters.


"Aici, în Polonia, apărăm graniţa UE. Vorbind despre situaţia generală, haideţi să lucrăm împreună pentru pace şi să nu îi oferim lui Vladimir Putin alţi bani prin plăţi pentru energie pentru a putea continua modernizarea", a declarat Morawiecki.

Asta înseamnă stoparea noului gazoduct dinspre Rusia. "Nord Stream 2 trebuie oprit", a spus el.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X