COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6906
Coronavirus stiri: 7675

Noua Zeelandă: Jacinda Ardern declară stare de 'urgenţă climatică'

2 dec. 2020,, 22:30   În lume
5685 0

Prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat miercuri, în faţa Parlamentului, stare de "urgenţă climatică", subliniind necesitatea unei acţiuni rapide în acest domeniu în beneficiul generaţiilor viitoare, relatează France Presse.


"Există o ameninţare la adresa vieţii, o ameninţare pentru bunuri, şi situaţii de urgenţă privind securitatea civilă", a declarat lidera de centru-stânga. "Dacă nu reacţionăm la schimbările climatice, vom continua să avem aceste urgenţe pe coastele ţării noastre", transmite agerpres.ro.

"Votaţi în favoarea acestei declaraţii, staţi de partea bună a istoriei, faceţi parte din soluţia pe care trebuie să o aducem colectiv generaţiei următoare", a îndemnat ea.

Parlamentarii au adoptat declaraţia de urgenţă, în mare măsură simbolică, cu 76 de voturi pentru şi 43 împotrivă.

Parlamentul britanic a devenit, la 1 mai 2019, primul din lume care a declarat "urgenţă ecologică şi climatică", urmat de Irlanda.

Potrivit The Climate Mobilisation, un lobby american ce promovează aceste declaraţii, o duzină de parlamente au făcut acelaşi lucru, la fel ca şi 1.800 de comunităţi locale din întreaga lume.

Pentru Partidul Naţional neozeelandez (opoziţia de centru-dreapta), această declaraţie poate dăuna, "făcându-i pe oameni să creadă că s-a întîmplat ceva, când de fapt nu este cazul", a declarat lidera sa, Judith Collins, la Radio New Zeeland. "Acest lucru este destul de fals şi înşelător", a notat ea.

Noua Zeelandă se numără printre ţările care s-au angajat să atingă obiectivul neutralităţii carbonului pentru gazele cu efect de seră pînă în 2050. Ţara, care are mai puţin de cinci milioane de locuitori, s-a angajat să producă energie 100% regenerabilă pînă în 2035.

Guvernul Jacindei Ardern, care a făcut campanie pe probleme de mediu înainte de a ajunge la putere în 2017, este totuşi acuzat de unii că nu face suficient pentru a consolida reputaţia "verde" a ţării.

Grupul Climate Action Tracker - care evaluează angajamentele principalelor ţări emitente de gaze cu efect de seră - consideră că politicile climatice ale Noii Zeelande sînt "insuficiente" pentru a-şi atinge obiectivele în cadrul acordului de la Paris privind schimbările climatice din 2015.

Greenpeace, la rîndul său, notează că obiectivul neutralităţii carbonului pentru 2050 nu se referă la metan, una dintre principalele surse de emisii de gaze cu efect de seră ale ţării, pentru a păstra un sector agricol vital pentru Wellington.

"Cînd casa este în flăcări, nu serveşte la nimic să declanşezi alarma dacă nu te lupţi cu focul", a criticat una dintre reprezentantele sale, Kate Simcock.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽