COVID-19 în MOLDOVA

Ce președinte s-a oferit să testeze vaccinul rusesc anti-COVID19

Ce președinte s-a oferit să testeze vaccinul rusesc anti-COVID19

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a lăudat marţi eforturile Rusiei de a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19 şi s-a declarat dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutînd totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită, potrivit Reuters.

Rusia aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare pentru un potenţial vaccin împotriva COVID-19 luna aceasta şi este pregătită să-l furnizeze Filipinelor sau să facă echipă cu o companie locală pentru fabricarea lui în masă.

Filipinele figurează printre ţările din Asia cu un număr ridicat de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cu un total de 136.638 de cazuri, luni, după o creştere record zilnică de 6.958 de cazuri.


,,Îi voi spune preşedintelui (Vladimir) Putin că am o încredere enormă în studiile dvs. de combatere a COVID şi cred că vaccinul pe care l-aţi produs este într-adevăr bun pentru umanitate’, a afirmat Duterte luni seara într-o declaraţie la televiziune”.

Cursa globală frenetică pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 stîrneşte îngrijorare că această viteză şi prestigiul naţional ar putea compromite siguranţa acestuia.

Pentru a risipi temerile populaţiei, Duterte s-a oferit să fie cobai atunci cînd vaccinul rusesc va ajunge în ţara sa şi a spus: ‘Pot fi primul pe care acesta să fie experimentat’.

Biroul său a declarat marţi că Filipine sînt pregătite să lucreze cu Rusia la testarea, furnizarea şi fabricarea vaccinului.

În iulie, Duterte a solicitat omologului său chinez, Xi Jinping, să acorde Filipinelor prioritate dacă dezvoltă un vaccin, pe fondul preocupărilor ţărilor emergente cu privire la accesul la un vaccin.

Luna aceasta, el a reintrodus o izolare strictă în interiorul şi în împrejurimile capitalei Manila pentru două săptămîni într-o primă etapă, dînd curs solicitărilor din partea responsabililor din sănătate pe fondul recrudescenţei infecţiilor într-o perioadă în care restricţiile au fost reduse.

Duterte a avertizat luni că va recurge la armată pentru a face să fie respectată izolarea în cazul în care situaţia ar devia spre o ‘contagiune scăpată de sub control’.

Măsurile de izolare în Filipine sînt unele dintre cele mai stricte pe plan internaţional, iar opozanţii şi militanţii pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea cu privire abordarea axată pe securitate, atrăgînd atenţia asupra comportamentului poliţiei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load