COVID-19 în MOLDOVA

A zecea zi de proteste în Belarus: cine și pe cine sprijină

A zecea zi de proteste în Belarus: cine și pe cine sprijină

În Belarus continuă protestele care au început după alegerile șefului statului. Acțiuni ordinare au avut loc și pe 18 august.

Potrivit Sputnik Belarus, unele întreprinderi continuă să protesteze, iar oamenii se adună în Piața Independenței pentru a-și exprima dezacordul față de cursul actualei guvernări.

Acțiune de protest în Piața Independenței din Minsk pe 18 august

Cu toate acestea, mitinguri organizează nu numai oponenții politici ai lui Alexandr Lukașenko. Și susținătorii săi se adună în piețe. Marți, acțiuni au fost organizate în unele centre regionale.


Acțiunea a avut loc și sub zidurile izolatorului din Minsk. Ocazie a devenit ziua de naștere a bloggerului Serghei Tihanovski, care este ținut acolo.
Atmosferă agitată a fost și la Teatrul "Janka Kupala" - după demiterea directorului Pavel Latușko, actorii au acționat în apărarea liderului lor.
A ieșit la miting și unul dintre liderii industriei grele din Belarus – Uzina de tractoare din Minsk. Iar muncitorii de la Uzina de cap-tractoare din Minsk și Uzina de mașini din Minsk, pe 18 august nu au ieșit la protest.

Acțiune de protest la Casa Guvernului din Minsk pe 18 august

Protestele în masă au început pe teritoriul întregului Belarus pe 9 august, după alegerile prezidențiale, pe care Lukașenko le-a învins. Potrivit CEC, acesta a acumulat 80,1% din voturi. În primele zile, acțiunile au fost suprimate de către forțele de ordine.Ei au folosit împotriva protestatarilor care nu sînt de acord cu rezultatele alegerilor, gaze lacrimogene, tunuri de apă, grenade de lumină, gloanțe de cauciuc. Apoi, organele de Drept au încetat să disperseze protestatarii și să aplice forța.

Potrivit datelor oficiale, în primele zile au fost reținute peste 6,7 mii de persoane. Potrivit MAI, în cadrul revoltelor au avut de suferit sute de persoane, dintre care peste 120 de angajați ai organelor de drept. Potrivit Ministerului Sănătății din Belarus, au decedat doi participanți la protest.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load