Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Belarușii din Moldova au sărbătorit Ziua limbii belaruse

26 feb. 06:30   Societate
1712 0

La 24 februarie, la Palatul de Creație a Copiilor și Tineretului din Bender a avut loc un eveniment solemn dedicat Zilei limbii belaruse și sărbătorii Apărătorul Patriei.

Ziua Internațională a Limbii Materne, aprobată de Conferința Generală a UNESCO în 1999, este marcată la 21 februarie în multe țări ale lumii. Limba maternă pentru belaruși reprezintă temelia culturii și educației patriotice a națiunii, memoria sa istorică. Despre aceasta nu uită nici belarușii care trăiesc în Moldova.

Epicentrul acestei sărbători, pregătită și desfășurată de Societatea Culturii Belaruse din Bender, prezidată de Alexandr Vladimirovici Lopatiev, a fost spectacolul în limba belarusă după opera poetului belarus Leopold Rodzevici "Зьбянтжаны Саука", care se traduce prin "Savka nedumerit".

Autorul acestei idei, regizorul piesei-comedie, directorul artistic al trupei de teatru "Ranak" de la Centrul Cultural Bielorus din Republica Moldova, Tamara Iosifovna Kalinina, soția ambasadorului extraordinar plenipotențiar al Belarusului în Republica Moldova, este absolventă a Universității de Stat de Cultură și Artă din Belarus, manager de relații publice.

Acest eveniment festiv a demonstrat faptul că belarușii trăiesc și se simt bine în Moldova, dar nu-și uită patria istorică, etnia și mentalitatea. La Bender au venit mulți oaspeți din Chișinău și Tiraspol pentru a felicita cu ocazia acestui eveniment festiv.


Printre ei s-au numărat reprezentanți ai corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Belarus în Moldova, președintele Consiliului Coordonator al Asociațiilor belaruse din Moldova, șefa Centrului Cultural Belarus din Moldova Anna Babina, președintele Societății de Cultură Belarusă din Tiraspol Tamara Lomteva.

Printre oaspeții de onoare s-au numărat și președintele Consiliului Deputaților Poporului din orașul Bender, Iuri Iosifovici Kara, și un reprezentant al administrației de stat din Bender, care au înmînat scrisori de mulțumire trupei de teatru "Ranak" a Centrului Cultural Bielorus din RM pentru organizarea acestui spectacol de caritate și pentru consolidarea legăturilor dintre compatrioții bieloruși și patria lor istorică.

Aceștia au declarat că cooperarea economică și culturală, precum și legăturile comerciale dintre Bender și partenerii săi din Belarus se consolidează pe zi ce trece. Bender se pregătește să se înfrățească cu orașul belarus Brest, care este cunoscut pentru cetatea sa legendară.

Producția teatrală a piesei "Зьбянтжаны Саука", la care au participat nu doar membrii comunității belaruse din Moldova, dar și personalul Ambasadei Belarusului în Moldova, a încîntat și a amuzat pe toți spectatorii numeroși, creînd o atmosferă de primăvară.

Evenimentul solemn, festiv, dedicat Zilei limbii belaruse și sărbătorii Apărătorului Patriei, a fost marcat și de oferirea de cadouri, de cîntece belaruse, poezii, felicitări și urări de pace, prietenie și respect reciproc între popoare, credință în prosperitatea Belarusului și a Moldovei.

Marina Șimanovskaia

7
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?