Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3740

Reacția unei companii, din lista celor cinci, despre care Usatîi spune că ar livra gaze naturale mai ieftine

30 mai. 08:45  
1968 0

Președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a publicat o listă cu cinci companii, despre care a declarat mai devreme că ar livra unor agenți economici gaze naturale la un preț între 11 și 14 lei, în timp ce restul consumatorilor achită aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze de la Moldovagaz.

În lista publicată de Usatîi sînt companiile: National Power Corporation, SD-Energy, SRL „Transautogaz”, „Natural Gaz D.C.” și Rotalin Gaz. Din cele cinci companii, doar două au răspuns la apelurile jurnaliștilor Ziarului de Gardă pentru a oferi o reacție la declarațiile președintelui partidului politic „Partidul Nostru” Renato Usatîi, notează zdg.

Reprezentanții companiei „Natural Gaz D.C.” au declarat că nu ne pot oferi o reacție la telefon, ci doar la sediul companiei, iar administratorul companiei „SD-Energy”, Gorun Ruslan, a declarat că prețul cu care compania sa vinde gaze naturale este „de 10 – 15% mai ieftin decît cel de la Moldovagaz” și nu știe de unde Renato Usatîi are informații despre „prețurile de 11 și 14 lei” pentru un metru un de gaze naturale.

„Tariful de 29 de lei pentru consumatorul final include TVA-ul de 8% și distribuția. Compania noastră furnizează gaze numai la consumatorii noncasnici. Tariful, conform ANRE, este de 25 de lei. Nu are nimic cu 29 de lei. Compania mea nu furnizează pentru consumatorii casnici. Cît despre prețul de 11 și 14 lei despre care spune domnul Usatîi, să-l întrebați pe el. Să arate contractele semnate la aceste prețuri, ce companii fac acest lucru. (…) Prețurile noastre sînt de 10 – 15% mai ieftine decît cele de la Moldovagaz. (…) Piața noastră este liberă, avem licență de mulți ani, din 2019. Ceea ce se întîmplă acum pe piața internă și externă nu are nimic cu politicul. Fiecare tratează cum îi place și își face PR politic. Îmi este interesant de unde domnul Usatîi are prețuri de 11 și 14 lei”, a declarat Gorun Ruslan, administratorul companiei SD-Energy.

Președintele partidului politic „Partidul Nostru” Renato Usatîi a ținut luni, 29 mai, o conferință de presă cu titlul „Cel mai mare jaf al cetățenilor R. Moldova” în care a vorbit despre cum mai multe companii livrează unor agenți economici gaze naturale la un preț între 11 și 14 lei, în timp ce restul consumatorilor achita aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze de la Moldovagaz.


Renato Usatîi a declarat că după decizia privind liberalizarea pieței gazelor naturale, circa 20 de companii au obținut dreptul de a importa și de a vinde gaze naturale. Președintele partidului politic „Partidul Nostru” a prezentat și un contract, despre care a spus că ar fi fost semnat între un locuitor al capitalei și o companie furnizoare de gaze la un tarif de 14 lei 50 de bani pentru un metru cub.

Prim-ministrul Dorin Recean a comentat mai devreme informațiile apărute în spațiul public privind unele întreprinderi care beneficiază de tarife speciale pentru consumul de gazelor naturale. Recean a declarat că „Guvernul monitorizează această situație și va interveni. Prețul actual la gazele naturale e dictat de necesitatea de a compensa devierile de preț și nu este echitabil ca această diferență de preț să fie acoperită doar de unele întreprinderi și de consumatorii casnici”.

Dorin Recean a anunțat pe 26 mai că autoritățile vor solicita diminuarea tarifului la gazele naturale, în contextul în care Guvernul va procura, începînd cu această săptămînă, gaz mai ieftin, după ce prețul gazelor pe piața internațională a scăzut semnificativ.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, potrivit unei Hotărîri aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

0
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?