X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Securitate enegetică: Cantitatea depozitată de gaze în Moldova va crește

7 mai. 09:15   Economie
2843 0

Securitatea energetică a Republica Moldova este întărită prin majorarea stocurilor de gaz pentru situaţii de urgenţă.

Pînă pe 1 octombrie, cantitatea depozitată va creşte cu 1,5 milioane de metri cubi. Potrivit ministerului Energiei, jumătate din această cantitate va fi păstrată, în continuare, în România, iar cealaltă jumătate în Ucraina.

Stocurile de gaz pentru malul drept al Nistrului vor crește de la 45,6 milioane de metri cubi, echivalentul a opt zile de consum în sezonul rece, la 47,1 milioane, echivalentul a 10 zile, transmite ministerul Energiei. Cantitatea a fost stabilită în urma calculelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

"Aceste stocuri se contituie pe perioada de 3 ani, treptat. În 2022- 4 zile, anul 2023 încă 4 zile și anul acesta încă 2 zile. Astăzi, aceste 4 zile și 4 zile sînt stocate în mod egal, 50% în Ucraina și 50% în România. De ce? findcă vizează securitatea", a spus secretarul de stat, Constantin Borosan.

Totodată, autoritățile vor să încheie și un acord cu statele vecine privind prioritatea eliberării volumului de gaze, în caz de nevoie.


"În cazul în care intervine o criză energetică, țara în care sînt stocate gazele naturale eliberează prioritar gazele din stoc pentru a soluționa criza din țara care este afectată. Și sîntem în dialog și cu Ucraina și România, vrem să propunem încheierea unui asemenea acord care va însemna și o mai mare operativitate și securitate energetică", a mai precizat Borosan.

2
2
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?