Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cît de afectați sînt copiii de trecerea la ora de vară

24 mar. 2023,, 19:30  
2578 0

Deși trecerea la ora de vară a fost introdusă pentru prima dată pentru a economisi energie, această măsură a avut efectul opus.

Astfel, în sezonul cald, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cît mai mult posibil pe lumină naturală. Specialiștii sînt de părere că atît copiii cît și maturii au nevoie de aproximativ o săptămînă pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decît s-au obişnuit, scrie Noi.md cu referire la realitatea.md.

Noi adulții ne adaptăm mai ușor schimbării orei, însă cei mici nu pot procesa la fel de ușor această modificare temporală. Psihologul Lilia Dubița vine cu cîteva recomandări și modalități prin care îi putem ajuta să se adapteze ușor acestui proces.

„Orice schimbare în viața noastră ne influențează, într-un fel sau altul. Schimbarea timpului la ora de vară, are efecte, în primul rînd, asupra organismului nostru și poate în măsură mai mare, asupra copiilor. Pe de altă parte sînt multe beneficii ce ne aduce această schimbare: mai multe ore cu lumina naturală, mai multă productivitate. Schimbarea orei este, pentru copii o adevărată tensiune atît pentru organism și pentru psihicul copiilor”, menționează psihologul.

Ritmul de 24 de ore este perturbat, ceea ce afectează nu numai comportamentul somn-veghe, ci și dispoziția, concentrarea, atenția și funcțiile vegetative.


„Creierul celor mici și corpul au nevoie de aproximativ două săptămîni de adaptare la ritmul nou. Ca efecte ale adaptării pot apărea: irascibilitate, o stare permanentă de nemulțumire, instabilitate emoțională, și somnolență dimineața sau în a doua parte a zilei. Putem mai ușor adapta copii la schimbarea orei de vară dacă: Pe parcursul a una sau două săptămîni, să adoarmă copilul cu 10 minute înainte de ora la care obișnuia cel mic să se culce anterior. În fiecare zi măriți acest timp cu 5-10 minute. Să treziți dimineața deja cu 10 min mai devreme, astfel încît, atunci cînd se schimbă ora, copilul să nu resimtă brusc schimbarea. Un ceas deșteptător, cu o melodie plăcută, poate chiar aleasă de copil, transformă trezirea copilului în una plăcută. Povestiți copilului despre faptul că deși la început ni se va părea puţin mai diferit, să ne adaptăm la ora nouă, putem să ne bucurăm căci o să avem mai mult timp pentru pentru distracție, soare şi timp petrecut împreună”, a spus Lilia Dubița.

Așadar, pentru a evita ca schimbarea orei să afecteze starea de bine și somnul copiilor, ideal ar fisă îi culcați și treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?