Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3718

Piața muncii din Molodva deschisă pentru cetățenii străini

4 mai. 12:39   Economie
2168 0

Autoritățile își doresc să elimine toate barierele artificiale din legislație și să deschidă piața muncii pentru cetățenii care vin din alte stat.

Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care a lansat astăzi inițiativa de modificare a legislației legată de regimul străinilor. Aceasta prevede eliminarea permiselor de muncă pentru străinii din mai multe țări. Inițiativa a fost lansată pentru a asigura o dezvoltare economică rapidă, a precizat Dumitru Alaiba, în cadrul unui briefing de presă.

Proiectul de lege prevede ca pe lîngă cele 18 categorii de străini care deja pot lucra în țara noastră, să fie incluși și cetățenii care provin din cele 27 state membre ale Uniunii Europene, dar și state precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Japonia, dar și Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, dar și alte țări din regiunea noastră cu care avem un potențial comercial și investițional mult mai mare decît cel pe care îl valorificăm acuma, a menționat Dumitru Alaiba, transmite radiomoldova.

Oficialul a specificat că investitorii efectiv ocolesc Republica Moldova, uneori din cauza nu au pe cine angaja. În același timp, asta este o realitate nu doar pentru investitorii străini, dar și pentru antreprenorii noștri.

„Republica Moldova ar putea deveni o destinație inclusiv pentru cei care lucrează la distanță. Aceștia pot să o facă din Republica Moldova, să vină aici, să lucreze, de exemplu, pentru companii din alte țări în Republica Moldova, plătind toate taxele și impozitele de aici. Prin această reformă, cum am spus, vrem să importăm atît forță de muncă, cît și competențele de care la moment are nevoie economia noastră și de care ducem lipsă, iar din cauza asta pur și simplu nu ne putem dezvolta în acel ritm accelerat de care am vorbit”, a declarat Dumitru Alaiba.


Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizări a mai subliniat că liberalizarea accesului la muncă pentru cetățenii Uniunii Europene este una dintre măsurile pe care Republica Moldova trebuie să le implementeze în corespundere cu statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, se propune majorarea plafonului limită al orelor de muncă pentru studenții străini - de la 10 ore pe săptămînă pînă la 30 de ore. Potrivit inițiativei legislative, studenții străini vor putea munci mai mult, conform plafonului nou majorat, doar în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

3
0
0
1
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?