Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

ONG-urile îi solicită lui Dodon să nu promulge Legea privind amnistia fiscală

27 iul. 2018,, 08:10   Economie
4154 3

Mai multe organizații ale societății civile condamnă adoptarea de către Parlament a noului proiect de lege privind declararea voluntară și facilitarea fiscală. Acestea îi solicită președintelui Igor Dodon să nu promulge legea adoptată.

Potrivit acestora, proiectul de lege nr. 284 privind declararea voluntară și facilitarea fiscală nu specifică clar scopul urmărit, lipsește specificarea condițiilor obiective ce impun apariția acestei legi și nici finalitatea urmărită. O analiză de impact concludentă nu a fost efectuată, iar practica de amnistiere a capitalului cu un preț redus de doar 3% comparativ cu taxările standard sînt contrare practicilor internaționale în acest domeniu, cu riscuri majore de impact social negativ și stimulare a creșterii nesupunerii fiscale.

Proiectul a fost aprobat de către Guvern pe 25 iulie 2018, inclus pe agenda Parlamentului pe 26 iulie 2018 și deja adoptat în ambele lecturi cu 56 de voturi ale deputaților democrați și popular-europeni. Cu o zi înainte, proiectul a obținut avizul pozitiv al Comisiei parlamentare Buget și Finanțe.

Readucem aminte că un proiect similar a fost propus în anul 2016, care a fost criticat dur atît de comunitatea de experți, societatea civilă, dar și de către organismele internaționale. „Revenirea cu insistență la regimul de amnistiere a capitalurilor acumulate și nedeclarate, în pofida calificării negative din partea organismelor internaționale, reprezintă un indicator al promovării unor interese de grup infiltrate în mediul politic”.

Potrivit acestora, proiectele de reformă fiscală cu implicații atît de importante a fost promovat cu neglijarea proceselor democratice, dar nici cu expertiza tehnică riguroase indispensabilă pentru astfel de reforme.


Audieri publice la acest proiect nu au existat, iar procesul de lansare și validări a proiectului de Lege privind declararea voluntară și facilitarea fiscală este unul în regim fulger, cu încălcarea directă a proceselor democratice, netransparență și excluderea societății civile. Nu au fost organizate nici consultări publice, nici expertiza anticorupție nu a fost elaborată.

Astfel, organizațiile semnatare condamnă adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind declararea voluntară și facilitarea fiscală și solicită președintelui să nu promulge legea adoptată. De asemenea, solicită implicarea FMI, BM, UE, GRECO si Moneyval să examineze acestei inițiative legislative din perspectiva compatibilității cu angajamentele internaționale și bilaterale asumate de Republica Moldova în raport cu fiecare dintre parteneri.

Printre semnatari figurează Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul de Analiză Centrul de Analiză și Prevenire a Corupție (CAPC), Centrul de Politici și Refome (CPR), Institutul pentru Polici și Reforme Europene și Asociația Promo-LEX.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?