Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Numirea procurorului general - Cine nu este de acord cu modificările propuse de Parlament

16 ian. 15:01   Societate
2932 0

Parlamentul de la Chișinău intenționează să modifice din nou Legea cu privire la procuratură în partea care ține de numirea unui nou procuror general. Subiectul ar urma să fie dezbătut, în lectură finală, în viitorul apropiat de către deputați, în timp ce 17 organizații neguvernamentale au semnat astăzi o declarație, prin care îi solicită Parlamentului să renunțe la această intenție.

Proiectul Parlamentului a fost înregistrat și votat în prima lectură în plin proces de selecție a unui procuror general, concursul fiind în desfășurare la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Astfel, noul șef al Procuraturii Generale ar putea fi ales cu votul majorității membrilor CSP, nu în baza punctajului acordat de fiecare membru al CSP așa cum prevede astăzi aceeași lege.

Societatea civilă este de părere că alegerea prin vot oferă o discreție mai mare decît evaluarea în baza unor criterii prestabilite și a punctajului, notează Noi.md cu referire la ziarulnational.

Mai multe ONG-uri au semnat un demers, prin care cer retragerea proiectului de lege respectiv din Parlament și îndeamnă Consiliul Superior al Procurorilor să organizeze concursul pentru selectarea procurorului general „în condiții de maximă transparență, în baza unor criterii clare și relevante pentru funcția dată, inclusiv aplicarea punctajului median și publicarea punctajului acordat fiecărui candidat de către fiecare membru al CSP, detaliat pentru fiecare criteriu”.

Amintim că la concursul privind ocuparea funcției de procuror general, lansat de CSP participă șase persoane.

11
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?