Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova va fi construită o centrală electrică care va echilibra sistemul energetic al țării

14 sep. 2023,, 11:15   Economie
5305 0

În Moldova ar putea fi construită o centrală electrică care va echilibra sistemul electroenergetic al țării. Acest lucru ar contribui la scăderea în jumătate a cheltuielilor pentru achiziționarea energiei electrice din România și Ucraina în perioada de solicitare maximă sau de insuficiență acută.

Stația este planificată să fie construită de compania Navitas Energy, membră a grupului Premier Energy. În același timp, în ciuda intenției și disponibilității banilor, compania nu poate începe lucrările de construcție din cauza lipsei legislației în acest domeniu, relatează Noi.md cu referire la yellowpages.md.

După cum li s-a spus jurnaliștilor în timpul unei vizite la Premier Energy, grupul Emma capital (deținătorul Premier Energy) analizează posibilitatea unui studiu mai aprofundat pentru construcția stației și este gata să aloce pentru construcție 30 de milioane de euro. În același timp, un studiul preliminar de fezabilitate este deja gata.

O astfel de centrală va funcționa pe bază de gaze naturale și va putea produce volume mari de energie electrică — pînă la 40 de megawați — într-un timp foarte scurt și va acoperi deficitul de energie electrică în situații urgente - de exemplu, dacă, la fel ca anul trecut, din cauza bombardamentelor rusești vor exista distrugeri la instalațiile energetice de infrastructură din Ucraina. Acum Moldova cumpără energie electrică de echilibrare în România sau Ucraina la preț de 150-300 de euro pentru 1 MW, în timp ce energia locală va costa de două ori mai puțin.

Potrivit investitorilor, cel mai bun loc pentru construcția stației este într-una din zonele industriale ale municipiului Chișinău.


După cum a explicat directorul Navitas Energy, Mihai Gîdei, această centrală nu va putea asigura problema securității energetice a Republicii Moldova în ansamblu, dar insularizat această centrală ar putea livra, de exemplu, pentru o parte a Chișinăului, pentru o perioadă oarecare energie electrică și inclusiv și energie termică, pentru că, în calitate de produs rezidual va fi generată și energie termică care va putea fi utilizată de consumatorii finali.

"La prima etapă, centrala va avea o capacitate de 40 de megawați, dar este scalabilă, poate fi majorată pînă la 60 megawați, dar depinde cum vor decurge lucrurile. Dacă această stație ar fi construită cu trei ani în urmă, situația ar fi mai mult diferită, dacă am fi avut două-trei astfel de centrale, securitatea energetică ar fi fost foarte puternică, ceea ce și face grupul. Din păcate un cadru legal nu există", a explicat Jose Luis Gomez Pascual, directorul Premier Energy pentru Moldova.

În prezent Ministerul Energiei este în proces de ajustare a legislației care ar stipula clar toate cerințele de punere în funcțiune a instalațiilor noi de capacități mari și interacțiunea acestora cu întreprinderile de stat și consumatorii.

4
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?