X 

N-ar fi mai bine să păstrăm centrala noastră de la Cuciurgan...

12 sep. 23:26 (reactualizat 13 sep. 14:10)   Economie
9061 0

Autoritățile Moldovei speră la livrări de gaze naturale și energie electrică din România, în timp ce însăși țara vecină se confruntă cu un deficit de combustibil albastru.

În special, directorul general al companiei de stat Transgaz, Ion Sterian, a declarat în cadrul Simpozionului Român al Energiei (SIREN) că întregul volum de producție de gaze de pe platoul Mării Negre al României va merge pentru consumul intern.

"Eu vă spun, undeva în 4-5 ani de zile, pe măsura şi a declinului producţiei interne, atât la OMV Petrom cât şi la Romgaz, care este un declin natural – azi producţia României este undeva la 9 miliarde mc de gaze – nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României”.

Sterian a explicat că cererea de gaze în interiorul țării numai din partea consumatorilor casnici va crește cu 3-4 miliarde de metri cubi pe măsură ce sistemul intern de transport al gazelor se dezvoltă. În plus, odată cu trecerea centralelor termice Turceni, Mintia și Ișalnița la funcționarea pe gaze, punerea în funcțiune a centralei termice Iernut care funcționează pe gaz, precum și reluarea producției la centralele Azomureș și Alro Slatina, România se va apropia de un consum de aproximativ 20 de miliarde de metri cubi pe an.

"România va avea nevoie, la nivelul anilor 2027-2028, de 4-5 miliarde metri cubi de gaze în plus faţă de producţia din Marea Neagră, gaze care vor veni din import şi din terminalele de LNG din Marea Neagră”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.


Potrivit internauților, în această situație, ar fi mai bine ca Moldova să mențină relații bune cu Gazpromul rus și să obțină gaze mai ieftine, precum și să aibă cea mai ieftină energie electrică din regiune furnizată pe malul drept al Nistrului de la GRES Moldovenească situată în regiunea transnistreană și deținută de compania rusă Inter RAO.

Probabil că ar fi corect, în situația actuală, să analizăm bine perspectivele și să luăm cele mai optime decizii în interesul cetățenilor țării noastre care sînt interesați să obțină resurse energetice la cele mai mici prețuri și tarife posibile.

53
2
1
4
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?