Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova, producătorii de pomușoare vor atrage la recoltare persoane de peste hotare

3 mar. 2020,, 13:00   Economie
3416 0

În Moldova, producătorii de pomușoare intenționează să atragă în procesul de recoltare forță de muncă de peste hotare

Potrivit experților EastFruit, în special, în marja conferinței Naționale a producătorilor de fructe din Moldova, care a avut loc săptămîna trecută, conducătorii gospodăriilor agricole specializate au discutat posibilitatea de a angaja, în anul curent, pentru recoltare lucrători sezonieri de peste hotare, în principal din țările din Asia Centrală.

Principalul motiv sînt temerile managerilor gospodăriilor de pomușoare că, în condițiile unor fenomene meteorologice nefavorabile în perioada campaniei de recoltare în 2020, s-ar putea repeta situația de anul trecut. În iunie 2019, din cauza precipitațiilor și a deficitului de forță de lucru, perioada de recoltare în multe gospodării de pomușoare din țară a fost prelungită. Drept consecință, potrivit unor producători agricoli mari, pe "cîmpuri au rămas sute de tone de căpșuni răscoapte și alterate”.

Problema lipsei forței de muncă devine una dintre cele mai importante din sectorul pomiculturii din Moldova. În consecință, cuantumul salariului zilnic al angajaților sezonieri pentru ultimele trei sezoane agricole a crescut de 1,5-2 ori: de la 100-150 lei pînă la 200-300 lei - 11,5-17,2 USD (în livezi superintensive de măr și vii de tip Pergola). Avînd în vedere această tendință, experții proiectelor internaționale de instruire au recomandat, în special, producătorilor de struguri de masă și cireșe, ca la elaborarea planurilor de afaceri pentru noile plantații, să stabilească cuantumul salariului angajaților sezonieri la nivel de cel puțin 500 de lei pe zi (29 USD).

Avînd în vedere aceste realități, conducătorul uneia dintre cele mai mari întreprinderi horticole din RM, la Seminarul din toamna anului 2019, în prezența reprezentanților Guvernului și organizațiilor donatoare, a anunțat ideea de a atrage în continuare forță de muncă sezonieră din țările Asiei Centrale. Această declarație a provocat atunci o reacție puternică și, în general, negativă din partea publicului.


Între timp, în sectorul pomușoarelor din RM, situația privind forța de muncă este și mai gravă. Încercînd să adune la timp recolta de mere, pentru a plasa corect produsele de calitate premium pentru o perioadă lungă la depozitare în frigidere, grădinarii de multe ori sînt de acord cu majorarea plății lucrătorilor sezonieri în speranța creșterii prețurilor la acest produs în perioada de iarnă-primăvară.

Producătorii de pomușoare își vînd produsele la scurt timp după recoltare, iar cheltuielile lor, inclusiv remunerarea lucrătorilor, sînt strîns legate de conjunctura prețurilor în perioada campaniei de recoltare. Iar anul trecut, de exemplu, prețurile la căpșunile pentru export au fost scăzute din cauza calității sale problematice, la mure - din cauza scăderii cererii.

De asemenea, este de remarcat faptul că producția pomușoare în Moldova se dezvoltă într-un ritm relativ rapid: în ultimii cinci ani, suprafața plantațiilor de fructe de pădure din țară a crescut de aproape patru ori - pînă la 4,1 mii ha anul trecut. Potrivit estimării preliminare a Ministerului Agriculturii, în anul 2019 producția de pomușoare în RM a constituit 15,5 mii tone (cu un an mai devreme – circa 11 mii tone). Potențialul pieței forței de muncă din Moldova nu face față acestei dinamici a producției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?