X 
Jocurile Olimpice stiri: 116
Transnistria stiri: 1410

Occidentul deține cele mai bune cernoziomuri din Ucraina

18 mar. 13:15   Externe
5403 0

Publicarea unui studiu al Institutului Auckland privind proprietarii de terenuri din Ucraina a atras atenția analiștilor agricoli ruși.

Pe baza surselor lor și a datelor operaționale oficiale, aceștia au aflat multe detalii interesante.

"Suprafața totală de teren controlată de oligarhi, funcționari corupți și marile companii agricole este de peste nouă milioane de hectare, ceea ce depășește 28% din terenul arabil al Ucrainei. Cei mai mari proprietari de terenuri reprezintă un mix de oligarhi ucraineni și acționari străini - în principal europeni și nord-americani, precum și fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite", a precizat institutul american în anunțul publicației.

Se remarcă faptul că mai multe întreprinderi agroalimentare sînt controlate în mare parte de oligarhi în coproprietate cu bănci și fonduri de investiții occidentale. Proprietarii nominali au "datorii semnificative" față de acestea.

De cînd Vladimir Zelenski a legalizat vînzarea de terenuri agricole în 2020, împotriva voinței marii majorități a populației, corupția a crescut, iar latifundiarii s-au întărit. Marii proprietari de terenuri primesc finanțări pe scară largă de la instituții financiare occidentale - spre deosebire de fermierii ucraineni, au afirmat autorii raportului.


Canalul TG "Agronomika" a atras atenția asupra acestui raport, prezentînd pe baza lui mai multe publicații interesante nu doar pentru agrarieni. Publicul a fost informat că 33 de milioane de hectare din cele 41 de milioane de hectare de teren agricol din Ucraina sînt arabile (comparabil cu o treime din terenul arabil al UE).

Aproximativ 4,3 milioane de hectare de teren arabil ucrainean sînt utilizate de marile holdinguri. "În același timp, aproximativ 3 milioane de hectare aparțin unei duzini de companii mari, dintre care majoritatea sînt înregistrate în străinătate, precum și în SUA, Olanda și Arabia Saudită", au declarat autorii pentru TG-Channel, citînd un studiu al institutului american.

Agronomika a prezentat în tabel primii 10 cei mai mari proprietari de terenuri din Ucraina. În acesta, trei companii străine dețin 815 mii de hectare.
În special, NCH Capital este o companie americană de investiții private care controlează aproape 291 de mii de hectare de terenuri agricole prin intermediul companiei Agroprosperis.

TNA Corporate Solutions este deținută de omul de afaceri american Nick Piazza și controlează aproape 296 de mii de hectare de teren agricol ucrainean prin intermediul mai multor filiale - Pivden Agro Invest, Podolia Agroproduct, Hetmanske și Prydniprovske.

PIF Saudi, o structură a fondului suveran de investiții al Arabiei Saudite, controlează aproape 229.000 de hectare de terenuri agricole ucrainene prin intermediul Saudi Agricultural and Livestock Investment Company SALIC și al filialei sale Continental Farmers Group.

În plus, alte companii străine, majoritatea din Europa de Vest, sînt, de asemenea, mari proprietari de terenuri. În plus, nu întotdeauna proprietatea asupra terenurilor ucrainene este orientată spre producția agricolă – uneori este vorba de proiecte de hidrofracturare, extrem de periculoase din punct de vedere ecologic, pentru extragerea hidrocarburilor de șist.

3
1
0
8
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?