Guvernul dă undă verde pentru eliberarea din rezervele de stat a peste 20 de mii de tone de grîu

14 apr. 2021,, 17:55   Economie
2390 1

Guvernul interimar a aprobat proiectul privind eliberarea din rezervele de stat a 20 787 tone de grîu alimentar din roada anului 2017 în vederea împrospătării stocurilor cu roada din anul curent.

Acțiunea este necesară pentru a nu admite pierderi fianciare esențiale pentru bugetul statului, dacă va expira termenul de păstrare a produsului.

Prim-ministrul interimar a accentuat că această cantitate va fi orientată prioritar pentru agenții economici autohtoni producători de produse de panificație, din domeniul morăritului și zootehniei:

„Rog acești agenți economici să manifeste inters sporit pentru contractarea cantității necesare de grîu, pusă la dispoziție pe piața internă. Iar dacă pînă la 10 mai curent, nu se atestă epuizarea stocului propus din rezerva de stat, cantitatea rămasă va fi deschisă pentru achizție agenților economici din categoria depozitarilor. Important ca acest grîu să fie orientat exclusiv spre consumul intern, este absolut necesar să suținem la etapa actuală aceste sectoare prioritare”.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a dat asigurări că țara este asigurată cu grîu alimentar și furajer pînă la următoarea roadă, care se așteaptă de la 1 iulie curent. În pofida unui an agricol dificil din cauza secetei, în 2020 a fost înregistrată roada de 570 mii tone de grîu. Totodată, de la 1 iulie 2020 pînă în prezent au fost exportate 120 mii tone de grîu.


„Cel mai înalt preț la grîu a fost în luna februarie, fiind deteminat de prețul regional și de la bursele internaționale, cînd 1 tonă de grîu a ajuns la 280 euro. Actualmente, prețul scade întrucît anul agricol curent se așteaptă să fie unul mai bun comparativ cu anul trecut. Și pe piața internă prețul a scăzut - în prezent 1 kg de grîu valorează deja 4 lei. La moment, în țară sînt însămînțate 318 mii ha de grîu de toamnă, semănături în stare bună potrivit situației climaterice prezente”, a menționat Ion Perju, regretînd faptul că acest subiect a fost atras pe platforma politicului.

Ministrul Agriculturii spune că în țară mai rămîn estimativ 70 mii tone de grîu, fără cele 21 mii tone eliberate din rezerva de stat, iar Agenția Rezerve Materiale va avea posibilitatea să-și împrospăteze stocurile cu grîu de calitate din acest an. Totodată, Pavel Voicu a precizat că în stocurile Agenției Rezerve Materiale rămîn disponibile încă 31 mii tone de grîu, ceea ce însemană că în total în țară rămîn a fi peste 90 mii tone de grîu. Voicu a mai subliniat că, dacă nu se reușește împrospătarea cantității de 21 mii tone de grîu pînă la 10 mai curent, există riscul ca statul să piardă cîte 900 lei la tona de grîu, după ce acesta va trece în altă categorie de calitate.

În context, prim-mnistrul interimar, Aureliu Ciocoi a rugat instituțiile vizate să examineze posibilitatea de a oferi un preț mai atractiv agenților economici din categoria prioritară, decît prețul actual pe piața internă, fiind găsit numitorul comun între interesele financiare ale Agenției Rezerve Materiale și necesitatea de a sprijini producătorii autohtoni din domeniu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?