X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un asteroid uriaș va trece pe lîngă Pămînt, săptămîna viitoare

12 mar. 2021,, 23:30   Externe
2686 0

Astronomii vor avea posibilitatea să studieze cel mai mare asteroid care va trece pe lîngă Pămînt în 2021. Obiectul ceresc va avea o traiectorie la vreo două milioane de kilometri distanță de noi duminică, 21 martie, fără risc de coliziune, informează Libertatea.

Cel mai aproape, asteroidul va fi la de peste cinci ori distanța dintre Pămînt și Lună; este însă suficient de aproape încît să fie clasificat ca „potențial periculos”. Totuși, „nu există niciun risc de coliziune cu planeta noastră”, a precizat NASA despre asteroidul numit 2001 FO 32, după anul în care a fost descoperit.

Potrivit agenției spațiale americane, asteroidul, care are un diametru mai mic de un kilometru, se va deplasa cu 124.000 km/ h, „mai repede decît majoritatea asteroizilor” care trec aproape de Pămînt. „În prezent, se știe puțin despre acest obiect ceresc, așa că acest pasaj strîns de trecere ne oferă o oportunitate incredibilă de a învăța multe” despre el, a spus Lance Benner, om de știință de la Jet Propulsion Laboratory al NASA. Studiind lumina reflectată de la suprafața sa, cercetătorii pot, de exemplu, să-și facă o idee despre compoziția sa.

Asteroidul Apophis, botezat după zeul egiptean al răului şi distrugerii, a trecut pe 5 martie prin apropierea relativă a Pămîntului, ultima „vizită” a sa pînă la 13 aprilie 2029. În 2029, Apophis se va apropia atît de mult de planeta noastră, încît va străbate zona în care sînt plasaţi sateliţii de orbită înaltă, conform SPACE.com.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?