Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Gudsi Osmanov: Azerbaidjanul continuă să desfășoare o mare activitate de construcție și reconstrucție în Karabakh

28 sep. 2023,, 21:15   Externe
2886 0

La Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova a comemorat memoria victimelor celui de-al Doilea Război din Karabakh.

La ceremonia desfășurată în scuarul din preajma Ambasadei au participat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia, Uygar Mustafa Sertel, Comisarul pentru Drepturile Omului al Republicii Turcia, Seref Malkoch, Comisarul pentru Drepturile Omului al Republicii Azerbaidjan, Sabina Aliyeva, Președintele Grupului parlamentar de prietenie dintre Republica Moldova și Republica Azerbaidjan din partea Republicii Moldova, Vitalie Jacot, reprezentanți ai comunității azere din Moldova, personalități publice și politice și jurnaliști. Participanții la eveniment au făcut cunoștință cu expoziția tematică dedicată zilei de 27 septembrie - Ziua comemorării (aniversarea începutului celui de-al Doilea Război din Karabakh), care este marcată anual în Azerbaidjan în conformitate cu decretul președintelui Republicii Azerbaidjan.

Cu acest prilej, publicăm articolul al Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov.

La data de 27 septembrie, azerii din întreaga lume onorează memoria sfîntă tuturor eroilor care și-au pierdut viețile pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Azerbaidjanului.

În urmă cu trei ani, în această zi, Armenia a comis o provocare militară împotriva Azerbaidjanului, atacîndu-ne pozițiile de luptă și așezările. Ca răspuns, armata azeră a lansat o operațiune contraofensivă și a obținut victoria absolută în cel de-al Doilea Război din Karabakh.


Timp de 30 de ani, forțele armate armene, încălcînd normele dreptului internațional, au ținut sub ocupație 20% din teritoriile Azerbaidjanului. În această perioadă, întreaga infrastructură a acestor teritorii a fost distrusă, orașele, satele, monumentele culturale și istorice ale Azerbaidjanului au fost distruse, iar peste un milion de azeri au fost alungați din casele lor.

Datorită curajului și eroismului armatei azere sub conducerea președintelui Azerbaidjanului, comandantul suprem Ilham Aliyev, dreptatea, dreptul internațional și integritatea teritorială a țării noastre au fost restabilite în 44 de zile. Azerbaidjanul a îndeplinit în mod independent cerințele a patru rezoluții ale ONU, care prevedeau retragerea necondiționată a forțelor armate armene de pe teritoriile azere. În timpul celor Războiului patriotic de 44 de zile, poporul azer a dat un exemplu de solidaritate, patriotism și unitate și a demonstrat că este capabil să înlăture orice amenințare la adresa securității sale.

După cum se știe, Acordul trilateral a fost semnat la 10 noiembrie 2020, conform uneia dintre prevederi, toate forțele armate armene trebuiau să fie retrase de pe teritoriile azere. Cu toate acestea, amenințările sistematice și provocările militare ale regimului juntei separatiste din Karabakh, susținute din Armenia, care au dus la moartea civililor și militarilor azeri, au forțat partea azeră să desfășoare măsuri antiteroriste locale la 19 septembrie curent. Singurul scop al acestor măsuri - dezarmarea și retragerea formațiunilor forțe armate armene de pe teritoriile noastre, neutralizarea infrastructurii militare a acestora, asigurarea securității civililor și restabilirea ordinii constituționale a Azerbaidjanului. Țara noastră a declarat și afirmă în repetate rînduri că locuitorilor armeni din Karabakh, în calitate de cetățeni ai statului azer, în conformitate cu dreptul internațional, li se vor acorda toate drepturile și libertățile pe bază egală cu celelalte minorități naționale care locuiesc pe teritoriul Azerbaidjanului.

Azerbaidjanul a desfășurat și continuă să desfășoare o mare muncă de construcție și reconstrucție în teritoriile eliberate în cei trei ani de după Războiul Patriotic. Se lucrează foarte meticulos la deminarea acestor teritorii. Se reconstruiesc orașe, sate, aeroporturi, drumuri, școli, întreprinderi, complexe rezidențiale și se restabilesc monumente istorice și culturale, iar locuitorii azeri din aceste teritorii se întorc treptat la casele lor.

Țara noastră a fost și este și în present angajată în agenda de pace și depune toate eforturile pentru a semna un tratat de pace cu Armenia, pentru a normaliza relațiile dintre cele două state, pentru a stabili o pace puternică și stabilitate în regiune, ceea ce este în interesul tuturor popoarelor.

Ambasador Extraordinar și Plenipoteniar Gudsi Osmanov

0
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?