Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Pacificatorii ruși părăsesc Karabahul

17 apr. 18:45   Externe
3193 0

Rusia a început să retragă unitățile de menținere a păcii de pe teritoriul Karabahului.

Acest lucru a fost confirmat de secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov, răspunzînd la întrebările jurnaliștilor.

Forțele rusești de menținere a păcii s-au aflat în Nagorno-Karabah, în conformitate cu declarația tripartită a Baku, Erevan și Moscova din 10 noiembrie 2020. Contingentul a fost desfășurat de-a lungul liniei de contact în Karabah și de-a lungul coridorului Lachin, care leagă regiunea de Armenia.

Potrivit acordurilor, acolo au fost trimiși 1.960 de militari cu arme de calibru mic, 90 de transportoare blindate de trupe și 380 de unități de automobile și echipamente speciale. Forțele de menținere a păcii urmau să rămînă în regiune timp de cinci ani, pînă în 2025.

Presa azeră a informat anterior că trupele de menținere a păcii au început să-și părăsească punctele de desfășurare. Agenția APA a scris că trupele de menținere a păcii au părăsit deja complexul mănăstirii Dadivank. Informația a fost confirmată de publicația armeană News.am. Citînd o sursă diplomatică, aceasta a indicat retragerea contingentului se va efectua treptat.

Azerbaidjanul a condus o operațiune militară în Karabakh în septembrie 2023. După aceasta, Baku a anunțat integrarea regiunii în țară. Peste 100 de mii de etnici armeni au părăsit teritoriul fostei republici.

După aceasta, s-a pus întrebarea despre soarta contingentului rus de menținere a păcii.

În toamna anului 2023, trupele rusești de menținere a păcii au început să demonteze posturi temporare de observare de-a lungul fostei linii de contact.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Mihail Galuzin, a declarat în octombrie 2023 că forțele rusești de menținere a păcii din Karabah sînt solicitate și prezența lor va fi, de asemenea, necesară în viitor.

„Întrebarea privind modalitățile de ședere în continuare a acestui contingent va fi discutată și rezolvată între Moscova și Baku prin canale stabilite”, a spus el. Reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis apoi un mesaj similar.

9
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?