X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Arheologii au descoperit în Iran sisteme antice anti-secetă

27 iun. 23:45   Diverse
1417 0

În Iran, arheologii au efectuat săpături care oferă o claritate privitor la realizările tehnice ale Imperiului Ahemenid. Oamenii de știință au descoperit o rețea veche și extinsă de canale prin care oamenii au luptat împotriva efectelor climei aride, informează Noi.md.

Grupul, condus de Hamidreza Karami, efectua săpături la Barajul Didegan, cunoscut și sub numele de Barajul Bostan Khani. Construcția datează din perioada dinastiei ahemenide (aproximativ 550-330 î.Hr.). Barajul este considerat unul dintre cele mai monumentale din Iran. Tehnologiile de construcție, datorită cărora a fost ridicată structura, sînt încă utilizate.

Săpăturile au făcut posibilă determinarea faptului că barajul Didegan era o parte importantă a unei rețele extinse de canale antice. Acest sistem a fost construit pentru combaterea secetei. Barajul era necesar pentru a regla debitul apei. Arheologii au dezgropat unul dintre principalele canale care s-au ramificat din baraj. Pereții și fundul lui au fost în întregime din piatră.

Canalul avea 70 de centimetri lățime și 125 de centimetri înălțime. Era destinat transferului apei din rezervor într-un difuzor special, de unde era distribuită prin rețea. Lungimea canalului este de 70 de metri. Datorită lui, teritoriile de la baraj pînă la cîmpiile din jurul orașelor Persepolis, Pasargad și Sivand au fost asigurate cu apă. Potrivit oamenilor de știință, canalul a fost utilizat în mod activ timp de 200 de ani.

„Barajele de umplutură din epoca ahemenidă au fost construite cu atîta îndemînare, amploare și durabilitate încît chiar și 25 de secole mai tîrziu, baraje moderne de pămînt sînt încă construite conform modelului de inginerie ahemenid”, a spus Karami.


Anterior, s-a raportat că o înmormîntare veche de 500 de ani din epoca Inca a fost găsită sub o clădire rezidențială din capitala Peru, Lima. Înăuntru se aflau cîteva suluri funerare învelite în pînză.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав