Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Mister nerezolvat: cum a putut fi creată o baterie cu cîteva mii de ani în urmă

22 apr. 22:30   Externe
2692 0

La sfîrșitul anilor 1930, arheologul german Wilhelm König făcea săpături în vechea localitate Khujut Rabu, lîngă Bagdad. Acolo a găsit un vas de lut galben cu un cilindru de cupru în interior.

Acest artefact ar fi putut fi păstrat în Muzeul Național din Irak cu inscripția obișnuită pentru astfel de cazuri - "întrebuințare neclară", dacă Koenig nu ar fi observat asemănarea obiectului cu o baterie modernă.

De fapt, bateria a fost inventată de Alessandro Volta abia în 1800, iar între descoperirea sa și descoperirea din Bagdad sînt mai mult de două mii de ani, relatează Noi.md cu referire la fit4brain.

Vasul de lut avea o înălțime de13 cm, cam de mărimea unui pumn de om. Gîtul era turnat cu bitum - o rășină dură folosită de obicei pentru hidroizolare.

Prin bitum trecea o tijă de fier. În interior, aceasta înconjura un cilindru de cupru, ale cărui margini erau lipite cu un aliaj de staniu-plumb.


Dacă vasul era umplut cu acid sau alcalin, cum ar fi oțet sau vin, se obținea o celulă galvanică primitivă, o baterie cu putere foarte mică. Abia dacă era suficientă pentru a produce un șoc electric oricît de slab și nu este potrivită nici pentru iluminat.

Satul Khujut Rabu aparține regatului parțian, care a existat între 250 î.Hr. și 220 d.Hr.

6
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?