X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Au fost aprobate acțiunile necesare pentru reducerea mortalității prin cancer

24 apr. 15:45   Societate
4278 0

Cabinetul de miniștri a aprobat Planul de acțiuni pentru perioada anilor 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

După cum se menționează, acțiunile incluse în document urmăresc reducerea mortalității prin cancer cu 7%, către anul 2025, și îmbunătățirea calității vieții pacienților diagnosticați.

Programul prevede că, pînă în anul 2025, incidenţa mai multor tipuri de cancer va fi redusă cu 10%, iar rata de depistare precoce a acestei maladii va spori cu 25%. Un alt obiectiv vizează asigurarea accesului a cel puțin 80% dintre pacienții cu cancer, inclusiv refugiați și migranți, la servicii calitative de diagnostic, tratament şi îngrijire continuă.

De asemenea, vor fi dezvoltate servicii paliative şi de reabilitare pentru pacienţii cu cancer. În același timp, va fi asigurată funcţionarea Registrului Național de Cancer, iar personalul medical va fi instruit în domeniile de diagnostic și tratament al maladiilor oncologice.

De remarcat faptul că, în timp ce guvernul aprobă Planul de acțiuni privind implementarea Programului național de control al cancerului, situația la Institutul Oncologic din Moldova este foarte dificilă, pacienții trebuind să aștepte de la 3 pînă la 94 de zile pentru a ajunge acolo.


Anterior, pe pagina de Facebook a spitalului a fost publicată o informație actualizată despre rîndul de așteptare pentru spitalizare primară și rîndul de așteptare privind programarea pentru consultații la specialiștii de profil în cadrul Centrul Consultativ Diagnostic pe pagina de Facebook a spitalului au fost publicate informații actualizate despre coada pentru spitalizare primară și coada pentru programări în cabinetele specialiștilor de la Centrul Consultativ de Diagnostic.

Din documente rezultă că cel mai mult trebuie să aștepte pacienții cu tumoare la cap și gît - 94 de zile, iar cel mai puțin, 3 zile, vor aștepta pacienții de la Gastrologie. În secțiile pentru copii: pediatrie și hematologie nu este nevoie de așteptat.

La Centrul Consultativ Diagnostic cel mai mult au de așteptat pacienții care au nevoie de consultația mamologului - pînă la 40 de zile, la urolog perioada de așteptare este de 39 de zile, iar la oncolog cap-gît - 33 de zile.

Deocamdată nu se cunoaște cauza acestor rînduri și cum se procedează în situații de urgență. Reprezentanții Institutului Oncologic nu au comentat cazul.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?