Criza energetică stiri: 766
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 287

Să înțelegi și să ierți un pedofil?

4 mai. 2021,, 10:02 (reactualizat 4 mai. 2021,, 18:00)   Analitică
6914

Din timpuri străvechi, la toate popoarele, molestarea copiilor era considerată o crimă dintre cele mai grave și mai condamnate public. Și nu în zadar. Copiii fiind cele mai nevinovate ființe din lume, lipsite de apărare în fața ei, atentatul la inocența și lipsa lor de apărare era considerat un păcat colosal.

Da, așa era înainte vreme. Însă în sec. ХХI atitudinea față de acest mare păcat și crimă a început să se schimbe – așa se deschide încă o fereastră Overton.

«Nu e vina noastră!»

«Merită oare un pedofil o a doua șansă?» - așa se numește documentarul filmat de serviciul ВВС.

Jurnalista britanică examinează atent viața pedofililor care și-au executat pedeapsa, fiind lipsiți de anumite drepturi, așa cum prevăd legile statului Florida. Practic, întregul film este construit pe monologurile pedofililor:


…«oamenii care molestează copii – bolnavi, care au probleme la cap ».

…«Eu nu merit așa ceva».

…«Cum să-i explic copilului, pentru ce pe tatăl lui (pedofil – nota red.) îl urăște lumea?».

…«Chiar și oamenii cumsecade uneori comit fapte îngrozitoare ».

Polițiștii statului vorbesc despre restricțiile prevăzute pentru cei care au făcut ani de pușcărie pentru infracțiuni sexuale față de minori – le este interzis să locuiască în apropierea locurilor unde se adună cu regularitate copii (biserici, școli etc.) . Jurnalista reproșează – astfel, voi nu le dați oamenilor posibilitatea să se corecteze și să revină în societate. Plină de compasiune, ea îi arată pe unii dintre acei care nu și-au putut găsi o locuință și se văd nevoiți să se adăpostească în tabere pentru boschetari. Povestește detaliat despre traiul celor care, conform expresiei pline de toleranță a jurnalistei «a încercat să convină cu un adolescent de 15 ani cu privire la sex » sau a distribuit pornografie infantilă. (Ce-i drept, mai departe filmul arată că de fapt acești oameni nu-s aruncați în voia sorții - de ei se preocupă și serviciul de sănătate, și cele de angajare, și alte structuri sociale. Dar ce mai contează, dacă scopul filmului este cu totul altul? )

Apoi autorul filmului merge într-un orășel amenajat special, în care trăiesc violatorii și agresorii izolați de civilizație. Trăiesc, în opinia mea subiectivă, în case destul de bune, confortabile, și par a fi bine hrăniți și îngrijiți, dar autoarea este neliniștită de faptul că ei se află în deplină izolare de restul lumii.

De fiecare dată, spectatorul este asigurat, că de fapt este vorba despre oameni destul de buni – plăcuți în comunicare, prietenoși, adesea ajunși pe lista infractorilor dintr-o confuzie (spre exemplu, unul din ei pur și simplu nu a știut că fetița avea doar 14 ani, credea că are 18 – adică, vinovată este fetița care l-a mințit). Un alt locuitor al orășelului special a fost, din spusele sale, cel mai bun tenor al statului, a fost condamnat pentru relații sexuale cu elevii săi minori, dar îndeamnă să fie ținute minte meritele sale ca antrenor, nu faptul că «a călcat greșit».

Cei care «au călcat greșit» au și apărători, care susțin: «Noi îi lipsim de o parte din drepturile de cetățean, ceea ce este o măsură prea severă ».

De altfel, autorul filmului oferă microfonul și celor care luptă activ cu pedofilia – de regulă, oameni care în copilărie au devenit victimele hărțuirii sexuale și a violenței. De povestirile lor ți se frrînge inima. Ei recunosc, că traumele din copilărie le influențează viața și în prezent. Dar în film, istoriilor acestor oameni le-a fost acordat timp cam de zece ori mai puțin ca celor din vina cărora ei au suportat asemenea zguduiri. Iar luptătorii contra pedofiliei par niște retrograzi duri și încăpăținați, mult mai puțin simpatici ca violatorii înșiși.

Spectatorul vede că le e foarte dificil să se angajeze și să-și găsească pereche, și că acest fapt le provoacă depresie, și că le este foarte complicat să-și găsească ocupații, dat fiind că după zece seara lor le este interzis să iasă din case. Noi vedem un tablou chiar idilic - cum merg ei la biserică și la pescuit, cum sărbătoresc în cercul familiei și a prietenilor…

Autorul impune consecvent cititorului ideea, că legile care limitează drepturile pedofililor sunt prea dure, lipsite de sens și nu apără nicicum copiii, că ele au fost adoptate sub influența emoțiilor, nu a cugetului. Că foștii violatori și pedofili s-au corijat deplin – în așa măsură, că le pot fi încredințați necondiționat copii mici.

Și chiar dacă în final jurnalista se îndoiește de sincera dorință a lor să capete o a doua șansă și să revină la viața normală, tonalitatea comună a acestui video trebuie să trezească spectatorilor compasiune pentru infractorii sexuali.

Doar «pasionați»

ВВС – este una dintre cele mai influente structuri media internaționale, și nu va iniția asemenea proiecte doar în baza propriei dorințe și a interesului unui autor concret. Proiectul dat are o țintă cu bătaie lungă și este una dintre numeroasele «bile de probă», menite să facă încă o ruptură în mentalitatea societății. Să insufle opiniei publice că agresorii copiilor nu trebuie pedepsiți prea aspru.

Următorul pas, evident, va deveni teza că ei nu trebuie pedepsiți în general. Că prin interdicția de a avea relații sexuale cu copii noi îi lipsim de dreptul de a-și realiza drepturile inalienabile și dorințele firești. După care vor începe manifestații masive ale pedofililor cu cererea de a anula legile care îi supără. Și se va termina totul cu adoptarea unei legi speciale, care va apăra drepturile lor.

Veți spune, că e greu de crezut așa ceva? Dar să ne amintim cum s-a schimbat atitudinea față de homosexuali! Încă 50 de ani în urmă sodomia era considerată o infracțiune pasibilă de pedeapsă. Apoi a fost anulată pedeapsa penală, reprezentanții minorităților sexuale au început a fi tratați cu îngăduință, iar ei între timp își revendicau tot mai multe drepturi și privilegii. Și acum urmărim situația în care a fi gay a devenit o fudulie, drepturile lor au fost consfințite prin lege, în fruntea paradelor-gay merg politicieni și ambasadori, iar cea mai mică critică în adresa gay-lor și a lesbienelor este apreciată drept o acțiune gravă, pasibilă de pedeapsă.

Ce le poate încurca și pedofililor să parcurgă aceeași cale – de la pedeapsa penală și respingerea publică puternică, la atitudinea loială și chiar la un statut?

Propriu zis, această cale a și început, și filmul ВВС este doar una dintre numeroasele trepte ale ei. Nu de un an doar, se filmează pelicule artistice, menite să provoace cel puțin înțelegere pentru «năzuințele deosebite» ale molestatorilor. Este și filmul american «Tăietorul de lemne», care redă cu multă compasiune chinurile simpaticului învățător școlar pedofil, și «Acadeaua», în care victimă devine însuși amatorul de fetițe, și multe alte filme. Majoritatea lor, ca un fir roșu promovează ideea că pedofilia este un sentiment firesc și că dacă ea aduce bucurie ambelor părți, ce e rău în aceasta?

Nu de un an, într-un șir de țări occidentale opinia publică este prelucrată. În aceeași Mare Britanie (unde a și fost filmată pelicula ВВС, care îndeamnă ca «pedofilii să primească o a doua șansă ») un grup de pedofili, condamnați anterior pentru violență, încearcă să-și apere dreptul de a avea relații cu copiii. Fluxul principal al propagandei merge prin rețelele sociale – acolo «persoanele pasionate de copii minori » plasează video-uri în care susțin că relațiile dintre un adult străin și un copil ar fi la fel de firești, ca cele dintre el și mamă. Și unii savanți sprijină adepții mișcării – ei susțin că pedofilia trebuie privită ca un model firesc de atracție sexuală. Conform datelor mass-media, zilnic în rețea apar numeroase conturi, care povestesc despre violatori cunoscuți, pe care îi prezintă într-un context pozitiv ca pe niște « persoane pasionate de copii minori ». Asta în timp ce termenul «pedofil» este evitat total pentru a nu-i stigmatiza.

La dezbaterile pe marginea legii privind pedofilia, în parlamentul canadian s-au găsit apărători ai persoanelor cu devieri psihice motivate sexual, ei au numit pedofilia «orientare sexuală la fel ca homosexualitatea ». Iar în SUA, între timp, există o organizație specială care luptă pentru legalizarea pedofiliei. Așa că terenul este deja pregătit.

Unde te invită«unchiul bun»

Și ce avem la noi, în Moldova?

La noi an de an avem sute de cazuri de violență sexuală asupra copiilor. Specialiștii apreciază, că o mare parte a incidentelor nu nimerește în buletinele poliții. E de menționat, că în țara noastră s-au înmulțit cazurile de exploatare sexuală comercială a copiilor de către străini. Amatorii de aventuri sexuale nu-s neapărat turiștii care călătoresc, aceștia pot lucra în diverse proiecte și misiuni, sub acoperirea fondurilor umanitare, pentru ca în mod repetat să viziteze regiunea atractivă . Succesul acestor vizite este condiționat de faptul, că în Moldova străinii adesea scapă basma curată în situații, în care în țara lor ar fi fost pedepsiți aspru.

«De cele mai multe ori recrutarea se face în internet sau prin persoanele de încredere ale acestor cetățeni străini. În timp ce copiii comunică cu răufăcătorii, li se propune să aducă și alți copii. Cel mai des victime devin băiețeii de 12-15 ani din diferite regiuni ale țării. Deși unii dintre ei au părinți, ei duc lipsa grijii părintești, nu se simt foarte bine acasă și devin vulnerabili, iar infractorii manipulează anume necesitățile lor inițiale»,- ne-a spus anterior unul dintre interlocutorii Noi.md.

Conform MAI, practic toți minorii care au devenit victimele cetățenilor străini, provin din familii social vulnerabile, de aceea devin a pradă ușoară. Ca regulă, li se propuneau careva bunuri, avantaje materiale. Este menționată o tendință nouă – dacă anterior infractorii agresau victimele fizic, pentru a le impune să facă anumite acțiuni, în ultimul timp exploatatorii tot mai des recurg la metoda unor remunerări simbolice.

Drept cadouri pot fi propuse telefoane mobile, haine, alte lucruri de preț, bani de buzunar. Copiii pot fi duși la cafenea, pe terenurile de joacă, la plimbări comune. Toate acestea nu se fac spontan, ci pe parcursul unei perioade îndelungate. Astfel, ei stabilesc relații apropiate cu minorul. De cele mai multe ori copiii se jenează să povestească adulților aceste lucruri. Specialiștii menționează: există semne, prin care poți înțelege, că minorul a devenit victima unui pedofil. Trebuie să te alarmeze dacă el lipsește de acasă noaptea, în special dacă anterior nu a mai făcut-o. Trebuie să fii atent la afirmația copilului că ar fi fost invitat de un prieten nou - – un adult, în special dacă este vorba despre un cetățean străin. Copilul poate avea un comportament ambiguu: să fie ba agresiv, ba apatic. Plus la toate, părinții ar trebuie să configureze computerele casnice în așa fel, ca să protejeze copilul de accesarea unor resurse online nedorite.

O legislație excesiv de loială

În opinia experților, comparativ cu alte țări legislația moldovenească este suficient de loială cu amatorii de aventuri sexuale. De cele mai multe ori, vina pedofilului nu este demonstrată, și în cel mai bun caz el este cercetat conform unui articol mai «ușor». Dacă nu este vorba de un viol, apoi relațiile sexuale cu o persoană despre care se știe că nu a împlinit 16 ani se pedepsesc cu privare de libertate pentru un termen de 3 - 7 ani. Aceeași pedeapsă este prevăzută pentru acțiuni lascive, inclusiv atingeri indecente, discuții cu conținut cinic sau indecent despre relații sexuale, oferirea pornografiei, determinarea să participe sau să asiste la spectacole pornografice. Între 2 și 6 ani riscă cei care ademenesc minori în scopuri sexuale, inclusiv prin internet. Este vorba despre cazurile în care copilului i se propune o întrevedere, el este manipulat, amenințat, convins, i se propun careva beneficii.

Pentru a-l trage la răspundere pe un adult, oamenii legii vor trebui să demonstreze, că acesta urmărea scopul unei infracțiuni în sfera sexuală. În plus, pedeapsa nu este aplicată, dacă în rezultatul comnportamentului în internet nu au urmat acțiuni concrete, ce duc la o asemenea întrevedere.

A suferit fiasco și încercarea deputaților moldoveni de a introduce, în a. 2013, o nouă pedeapsă pentru pedofili și violatori - efecte medicinale care suprimă atracția sexuală. Modificările legilative presupuneau aplicarea unor măsuri forțate cu caracter medical față de infractorii care au violat copii mai mici de 15 ani. În acest scop pot fi utilizate preparate care suprimă producerea testosteronului. Cu o anumită periodicitate, în organismul infractorului se injectează un remediu special, care blochează acțiunea hormonului sexual masculin. Însă după ce legea a fost adoptată de parlament, Curtea Constituțională a recunoscut ilegală castrarea chimică. În opinia ei, versiunea moldovenească a legii privind pedepsirea cu ajutorul unei proceduri medicale impuse contravenea normelor internaționale și putea sta la baza condamnării Moldovei la CEDO.

Mulți specialiști susțin că pedeapsa optimă pentru pedofili este izolarea de societate. «În Moldova o pedeapsă adecvată ar putea fi înăsprirea serioasă a sancțiunilor – termenele maxime de detenție fără nici un fel de grațieri și eliberări condiționale-anticipate. Este cea mai bună profilaxie a recidivelor, protecția maximă contra oricăror atentate la viața, sănătatea și psihicul copilului, deoarece ieșind din pușcărie , în majoritatea cazurilor criminalul revine pe același drum », - menționează expertul nostru, membru al Uniunii avocaților din Moldova.

Această opinie reflectă pe deplin starea de spirit a majorității cetățenilor moldoveni. Așa că la noi lamentările cum că legile pentru violatori ar fi prea dure, asemănătoare celor care răsună în filmul BBC, nu vor găsi sprijin în societate.

Cristina Agatu

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав