Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Specialiștii avertizează despre calitatea apei din sticlele de plastic

16 ian. 17:15   Societate
7471 0

Consumul de apă îmbuteliată la nivel național s-a dublat în ultimul deceniu, susțin reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

În medie, fiecare persoană consumă anual 200 de litri de apă îmbuteliată. În același timp, reprezentanții ANSP menționează că este dificil să apreciezi calitatea apei din sticlele de plastic, în lipsa echipamentului de laborator și a unei metode de cercetare atestate oficial, transmite Radio Moldova.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au declarat, într-un interviu pentru Radio Moldova, că micro și nanoparticule de plastic sînt prezente atît în apa îmbuteliată, cît și în cea de la robinet. Totuși, aceasta din urmă conține o cantitate mai mică de astfel de particule, din acest motiv, specialiștii în sănătate publică o recomandă oamenilor pentru consum. Potrivit directorului adjunct al ANSP, Ion Șalaru, actualmente, în lipsa unei metode analitice și a echipamentului de laborator, la nivel național nu se efectuează o monitorizare sistematică a conținutului de micro și nanoparticule de plastic în apa potabilă și nu se cunoaște impactul acestora asupra sănătății. Totodată, nu a fost stabilit oficial cantitatea admisă de astfel de particule, susține Ion Șalaru.

„Pentru aceasta am planificat modificarea legii privind calitatea apei potabile în care vrem să optimizăm consumul de apa în conformitate cu recomandările Organizatiei Mondiale a Sănătății. Totodată, vom elabora recomandări privind controlul nanoparticulelor. Actualmente la nivelul UE nu se efectuează o monitorizare sistematică a conținutului de micro și nanoparticule în apa potabilă, totul se face la nivel de cercetare științifică”

Dacă unii oameni folosesc apa îmbuteliată, alții o preferă pe cea de la robinet, iar o altă categorie de cetățeni se aprovizionează de la chioșcurile care comercializează apă potabilă.


Specialiștii în sănătate publică recomandă să consumăm cu încredere apa de la robinet și să ne hidratam corespunzător.

Potrivit unui studiu al ONU prezentat în martie 2023, oamenii plătesc pînă la 1.000 de ori mai mult pentru apa îmbuteliată decît pentru un litru de apă de la robinet. În ultimul deceniu, vînzările globale de apa îmbuteliată au crescut cu 73%, se mai arată în acest raport.

1
1
0
4
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?