Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cursa celor unsprezece candidați din Bălți

3 noi. 2021,, 10:00 (reactualizat 3 noi. 2021,, 21:41)   Analitică
7470 0

Comisia electorală de circumscripție Bălți a finalizat înregistrarea actelor pentru participare la alegerile anticipate ale primarului orașului, care vor avea loc la 21 noiembrie. Pentru funcția vacantă vor lupta 11 candidați.

Majoritatea pretendenților fiind ”din partea locului” – (un “administrator”, un membru al asociației constructorilor de hogeaguri și șemineuri, mai mulți șomeri, diferiți antreprenori, juriști), dar există și din cei ”veniți” (un afacerist din Rusia, un diplomat autoproclamat sub auspiciile ONU, o fostă tenismană), care promit să aducă un suflu nou în administrarea orașului și să facă din Bălți un model ”pentru tot nordul, pentru toată țara și (de ce nu?) pentru alte țări ”.

Prin ce-s importante alegerile în Bălți?

Fotoliul de primar al capitalei nordice este liber deja de două luni, după ce la începutul lui septembrie Renato Usatîi a demisionat oficial din funcția de primar în semn de protest contra rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate în oraș, în care blocul lui electoral a ocupat doar locul trei.

Noul primar va conduce orașul Bălți doar doi ani - în a.2023 vor avea loc alegerile generale locale. Totuși, spun experții, actualul scrutin va avea o anumită importanță politică și la scara întregii țări.


“În principiu, orice alegeri contează, ele fiind un fel de indicator sau temperatura medie în spital: cum s-au schimbat preferințele politice ale electoratului într-o regiune sau alta, unde și ce anume mai trebuie consolidat, ajustat, etc. Nu degeaba toate partidele parlamentare și-au înaintat candidații la funcția primarului de Bălți. Va fi interesant să vedem ce și cum s-a schimbat la Bălți și în alte 14 localități, în care pe 21 noiembrie se vor desfășura alegeri locale, în lunile care au urmat după alegerile parlamentare anticipate ”, - crede politologul Vitalii Andrievschii.

În opinia analistului politic Corneliu Ciurea, alegerile din Bălți mai contează și din punctul de vedere al poziționării ulterioare a actorilor politici. Spre exemplu, dacă la 21 noiembrie în capitala nordică va învinge reprezentantul unui partid de stînga, asta ar putea impulsiona reformatarea generală a flancului stîng în Moldova.

Se crede că principala bătălie în aceste alegeri în Bălți va fi dată de Nicolai Grigorișin, de facto - actualul conducător al orașului ( anume el a fost ”gospodarul orașului” în timpul mandatului lui Renato Usatîi) și Alexandr Nesterovschii, candidatul PSRM. Experții îi acordă mai puține șanse lui Boris Marcoci, candidatul PAS, și Marinei Tauber, candidata partidului ”Șor”. Ce-i drept, acum o lună, cu trimitere la datele unui sondaj sociologic, canalele de telegram scriau că Grigorișin conduce cursa cu o marjă destul de mare.

Boris Marcoci – candidatul partidului “Acțiune și Solidaritate” (PAS)

56 de ani. Proprietarul unei companii de construcții. Președintele organizației teritoriale PAS. În prezent – deputat în parlament.

Este a treia încercare a lui Boris Marcoci să devină primar de Bălți. În alegerile locale din a. 2015 a candidat pentru această funcție din partea PLDM, dar a acumulat doar 4,48%. În a. 2019 a fost candidatul blocului electoral ACUM (PAS+Platforma DA) și a obținut 9,02% (Renato Usatîi, învingătorul de atunci, a avut 61,93%). Acum este înaintat de partidul ”Acțiune și Solidaritate”, aflat la guvernare. Se spun e că Boris Marcoci nu prea vroia să schimbe mandatul de deputat cu cel ce primar al capitalei nordice, dar la partid s-a insistat: ”trebuie”.

Marcoci este proprietarul companiei de construcții bălțene Marsharcon, care în anii din urmă obținea cu regularitate de la primărie cele mai apetisante comenzi. “Fiind membru al Consiliului urbanistic, Boris Marcoci a învins, timp de doi ani, în licitații pentru lucrări de construcție în sumă de 30 mln. de lei. A cumpărat terenuri mari în zonele verzi ale orașului. A construit și dat în exploatare mai multe blocuri multietajate”, - scria ziarul “Бельцкие новости”. În paralel, familia Marcoci a deschis la Bacău, România, o companie cu aceeași denumire.

Boris Marcoci a început să facă politică acum zece ani. În a. 2010 el a candidat la deputăție pe listele Partidului liberal-democrat. Nu a trecut în parlament, dar la alegerile locale a fost ales în Consiliul municipal Bălți. În a. 2015, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, secretarului organizației teritoriale Bălți a Uniunii Naționale a veteranilor războiului pentru independență Boris Marcoci i-a fost conferit Ordinul Gloria Muncii “pentru merite în consolidarea mișcării veteranilor, aportul la educarea tinerei generații în spiritul patriotismului și activitatea publică prodigioasă”.

Colaborarea sa cu PLDM a durat pînă partidul lui Vlad Filat a pierdut puterea. La finele a. 2016 Marcoci a anunțat că părăsește PLDM și va fi consilier municipal independent. Dar nu pentru mult timp - degrabă a devenit membrul ”Fracțiunii proeuropene”, care avea relații cu Partidul democrat. În a. 2019 antreprenorul s-a alăturat partidului Maiei Sandu și la recentele alegeri anticipate a acces în parlament pe listele PAS.

Pentru a asigura victoria candidatului său în alegerile actuale, partidul aflat la guvernare a elaborat și înregistrat în parlament proiectul de lege privind statutul municipiului Bălți. Acesta are menirea să “confere orașului un statut analogic Chișinăului”. Adică, 100% din impozitul pe venit al persoanelor fizice și 50% a celor juridice, precum și cea mai mare parte a taxelor pentru drumuri vor ajunge în bugetul municipal. Dar cum se vede, PAS va promova acest document numai în cazul victoriei lui Boris Marcoci. În plus, Igor Grosu, președintele parlamentului, le-a dat de înțeles bălțenilor, că dacă Marcoci va fi ales el va beneficia de sprijinul guvernului și al parlamentului, lui îi vor fi create ”condiții unice pentru dezvoltarea orașului”. Jurnalistul Dmitrii Ciubașenco a apreciat asta drept corupere directă a alegătorilor.

Presa bălțeană scrie că Boris Marcoci preferă să circule cu un Mercedes GLE luxos, produs în a. 2019 , care costă 69,9 mii de euro. Însă în declarația de venituri acest automobil lipsește. Acolo este indicat un Toyota RAV4 din a.2009, care costă 17 mii de euro.

Ion(Nelu) Straciuc – candidatul partidului “Acasă construim Europa” (PACE)

40 de ani. Jurist. Secretar general PACE. Liderul celulei locale a partidului

Cel mai “devreme” candidat la fotoliul primarului de Bălți. Despre aceea că Ion Straciuc va candida la această funcție, liderul partidului Gheorghe Cavcaliuc a anunțat încă la 12 iulie, imediat după ce Renato Usatîi a anunțat că intenționează să demisioneze din funcția de primar al orașului Bălți. Potrivit lui, Straciuc a luptat cu schemele ilegale și nedreptatea în Bălți, așa că știe perfect toate problemele și necesitățile orașului.

Publicul bălțean îl cunoaște pe Straciuc mai ales pentru ieșirile lui neordinare. Spre exemplu, iarna el și colegii de partid i-au adus lui Renato Usatîi o sanie în semn de protest față de starea drumurilor în municipiu, da în luna mai reprezentanții PACE au purtat portretul lui Usatîi pe o barcă gonflabilă prin băltoacele orașului, pentru a arăta cum se repară drumurile în or. Bălți.

Straciuc a fost și un troll activ al ex-primarului. În ianuarie, el a încercat să ajungă în audiența edilului pentru a-i oferi cartea “Способности общения (Abilități de comunicare)”, dar nu l-a prins la locul de muncă. În schimb, a observat că ușa biroului acestuia este bine fixată: “Această ușă este o barieră psihologică în comunicarea cetățenilor cu primarul ”. Tot atunci, în ianuarie, el susținea că primarul de Bălți Renato Usatîi le-a impus negustorilor un tribut și cere de la proprietarii magazinelor o plată de 500 mii de lei pentru rezolvarea unor probleme cu autoritățile locale.

La 11 iulie a participat în alegerile parlamentare anticipate din partea PACE. În listele electorale ale Partidului a ocupat poziția 4. Sfera activităților sale era indicată destul de intrigant: la rubrica “profesia” scria “jurist”, la rubrica “funcția” – “istoric”, la “locul de lucru” – “arheolog”. Acum, în actele de înregistrare la rubrica “locul de lucru” nu este indicat nimic. În parlamentare, în declarația de avere și venituri Straciuc a indicat că deține în proprietate două terenuri cu suprafața de 0,052 și 0,072 ha, și două case de locuit cu suprafața de 118,6 m.p. și 183,9 m.p.

Maxim Burduja – candidatul Partidului unității naționale (PUN)

44 de ani. Activist civic. Nu este membrul PUN, care îl înaintează

La prezentarea candidatului pentru funcția de edil al Bălților, cei din PUN au declarat că Maxim Burduja este un activist civic, “care timp de 7 ani este preocupat de identificarea problemelor de mediu la nivel local, precum și în sfera urbanisticii și infrastructurii ”.

Burduja este membru al grupului de inițiativă “Bălți - Pune Umărul”, membru activ al Clubului ONG – Centru Contact (din a. 1999), fondator și administrator “Eco Inteligent” S.R.L.(drept direcție principală de activitate a companiei este indicat comerțul angro cu lemn, materiale de construcție și tehnică sanitară ). Face parte din Asociația națională a constructorilor de hogeaguri și șemineuri. A fost membru al Coaliției ecologice Bălți (2015-2018), membru al comisiei pentru elaborarea planului local de acțiuni privind protecția mediului. Este tată a șase copii.

Crede că Bălți nu se dezvoltă corect “nici din punct de vedere al planificării urbane, nici din punct de vedere al infrastructurii, nici din punct de vedere al drepturilor cetățenilor”.

Nicolai Grigorișin – candidat independent

50 de ani. Viceprimar de Bălți (la 21 octombrie a fost degrevat din funcție pe perioada campaniei electorale).

În trecut – mîna dreaptă a primarului de Bălți Renato Usatîi. A condus gospodăria orașului și a asigurat interimatul funcției în perioada aflării lui Usatîi peste hotare – la început , în a. 2016 acela se ascundea la Moscova din cauza dosarelor penale deschise pe numele lui în Moldova, apoi în timp ce primarul Usatîi făcea ”turism” activ. Adică, Grigorișin a condus orașul mai tot timpul.

Ca viceprimar care răspundea de direcții foarte ”bănoase”, - administrarea proprietății municipale, relațiile funciare, arhitectură și construcții, Grigorișin, - spun concurenții lui, - nu-și refuza nimic. Publicația “Бельцкие новости” scria: “Nicolai Grigorișin este prieten apropiat cu consilierul municipal, actual deputat PAS, Boris Marcoci [actualul candidat la funcția de primar de Bălți din partea PAS – nota red..]. Da printr-o coincidență ”uimitoare” alesul poporului din partea partidului Maiei Sandu are propria afacere. Din a.2018, odată cu venirea lui N.Griogrișin la putere în Bălți, deputatul Marcoci a îndrăgit licitațiile bălțene – pentru montarea pavajelor, repararea străzilor și construirea multor clădiri în or. Bălți. Și N.Grigorișin, fiind președintele majorității comisiilor care examinau învingătorii licitațiilor, așa sau altfel contribuia la victoria ”companiei care trebuie”. Așa a fost în cazul havuzului de 4,2 mln. de lei, așa a fost în cazul străzii Conev de 12 mln.”.

Iar în februarie, curent, un alt candidat la primăria Bălți – Nelu Straciuc de la PACE – l-a acuzat pe Grigorișin de înstrăinarea ilegală a unui teren ce aparținea stadionului municipal. Este vorba despre sectorul din apropierea nemijlocită a oficiului ”Partidului nostru ” din Bălți, care aparține familiei lui Grigorișin. Straciuc susținea că acum acest teritoriu aparține soției viceprimarului.

Comentatorii bălțeni susțin că o mare parte din vină pentru faptul că în oraș ”Partidul nostru” a pierdut recentele alegeri parlamentare anticipate îi aparține anume lui N.Grigorișin, care nu numai că a făcut lobby intereselor ”anumitor businessmeni”, dar și reacționa foarte agresiv la orice disidență. După ce R.Usatîi a declarat că demisionează din funcția de primar și că ”Partidul nostru” refuză să participe la alegerile anticipate ale primarului de Bălți, între el și N.Grigorișin a avut loc un conflict serios, așa că ”tot etajul trei al administrației îi auzea ”.

În rezultat, Grigorișin a prezentat comisiei electorale 6009 semnături și a mers în campanie independent. Iar recent în emisia postului Jurnal TV R.Usatîi a confirmat că a rupt-o cu fostul camarad, că nu mai are același drum cu Grigorișin și că acesta nu se bucură de sprijinul ”Partidului nostru” în aceste alegeri.

Numele lui Nicolai Grigorișin a răsunat în vara aceasta după ce el a participat la o bătaie cu vizitatorii stațiunii de odihnă “Автомобилист” din Zatoca, care îi aparține, din cauza gunoiului de pe o plajă publică. Iar în martie Alexandr Nesterovschii (candidatul PSRM pentru primăria Bălți) a acuzat conducerea primăriei, inclusiv pe Grigorișin, că și-ar fi oferit ilegal premii, și s-a adresat Inspecției financiare. “Concomitent, să afle de unde Grigorișin, care trăiește doar din salariul oficial, are un Land Cruiser nou, care costă peste 2 mln. de lei, de unde are soția sa un Mercedes care costă 1 mln. de lei”, - a spus reprezentantul socialiștilor.

Xenia Florea

(Va urma la 04.11.2021)

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?