Zborurile în spaţiu ar putea deveni imposibile în curînd

Zborurile în spaţiu ar putea deveni imposibile în curînd

Spaţiul orbital terestru riscă să devină periculos pentru zboruri, din cauza deşeurilor acumulate.


Probabilitatea unui impact al unui deşeu spaţial asupra Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a crescut cu 5 la sută după testul cu rachetă antisatelit realizat de India, informează joi Roscosmos citată de EFE.


″’Există o creştere cu 5 la sută a probabilităţii de perforare a învelişului ISS”, a declarat directorul executiv al agenţiei spaţiale ruse, Serghei Krikaliov, citat de Interfax.


Responsabilul rus, fost cosmonaut, a corelat aceste schimbări de testul realizat luni de India care a utilizat o rachetă pentru a distruge un satelit spaţial la o înălţime de 300 de kilometri, devenind astfel a patra ţară care realizează astfel de teste după SUA, Rusia şi China.


Potrivit directorului Institutului de Astronomie al Academiei Ruse de Ştiinţe, Boris Şustov, situaţia ar putea atinge nivelul sindromului Kessler, care ar împiedica realizarea de zboruri spaţiale.


Sindromul Kessler este un fel de efect domino, în care deşeurile spaţiale se ciocnesc între ele generînd un număr şi mai mare de mici fragmente care pun în pericol misiunile spaţiale.


“Este posibil să fi trecut în oarecare măsură frontiera în care suprapopulăm spaţiul orbital terestru, ce devine un fel de scut care nu ne va mai permite să realizăm investigaţii în viitor”, a avertizat el.


În prezent, Sistemul de Control al Spaţiului a catalogat peste 50.000 de obiecte amplasate pe diferite orbite, a căror masă totală ar cîntări 7.200 de tone.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load