TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

O pădure subacvatică din Ghana ar putea fi folosită la reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris

O pădure subacvatică din Ghana ar putea fi folosită la reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris

Lemnul dintr-o vastă pădure subacvatică din Ghana ar putea fi folosit pentru a reconstrui Catedrala Notre-Dame din Paris după incendiul care a distrus o mare parte din acoperiș în luna aprilie, scrie BBC News.


Copaci tropicali masivi au fost scufundați sub Lacul Volta din 1965, odată cu construcția barajului Akosombo din Ghana. În prezent acesta acoperă o suprafață de 8,500 de kilometri pătrați și este cel mai mare lac artificial din lume.


O companie din Ghana, care a concesionat această pădure subacvatică a făcut o ofertă către guvernul francez susținând că utilizarea acestui lemn pentru reconstruirea catedralei este mult mai prietenoasă cu mediul decât tăierea unor copaci din pădurile de suprafață.


Kete Krachi Timber Recovery susține că lemnul este „mult mai puternic” decît cel obișnuit, deoarece perioada petrecută sub apă l-a făcut să înceapă să se fosilizeze. În timp ce unii experți au descris propunerea drept „soluție genială”, alții avertizează că aceasta ar putea avea consecințe dezastruoase pentru ecosistem, scrie BBC.


Se estimează că 1.300 de copaci, în principal stejari, au fost tăiați în secolul al XII-lea pentru a construi acoperișul catedralei Notre-Dame, zona defrișată fiind de 21 de hectare.


Potrivit lui Bertrand de Feydeau, vicepreședinte al grupului francez de conservare Fondation du Patrimoine, Franța nu mai are stejari uriași de aceeași dimensiune și maturitate, ca cei folosiți la construirea structurii originale a Notre-Dame.


Între timp, Kete Krachi scoate deja deja lemnul subacvatic folosind utilaje acționate de la distanță, ghidate cu navigare video, sonar și GPS. Cea mai mare parte a lemnului este exportat în Europa, iar restul în Africa de Sud, Asia și Orientul Mijlociu. Compania spune că ar putea să vândă Franței lemn în valoare de 50 de milioane de dolari.


Jérémie Patrier-Leitus, de la ministerul culturii francez, a declarat pentru BBC: „În momentul de față, nu știm dacă scheletul va fi reconstruit în lemn. Încă suntem în proces de securizare a monumentului, iar după aceea va trebui să reconstruim bolta și spira. Reconstrucția va începe odată ce structura monumentului va fi stabilizată și păstrată. Atunci vom studia diferitele oferte și vom vedea ce material vom folosi pentru reconstruirea scheletului”.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load