Mihail Gorbaciov îşi serbează în familie împlinirea a 88 de ani

Mihail Gorbaciov îşi serbează în familie împlinirea a 88 de ani

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a împlinit sîmbătă 88 de ani înconjurat de familie şi fără acte oficiale pe agendă, informează EFE.

"Nu are nimic programat (pentru sîmbătă), dar, evident, îşi va sărbători ziua de naştere. A invitat rude şi prieteni", a declarat pentru agenţia RIA Novosti reprezentantul fostului lider sovietic, Pavel Palajcenko.

Gorbaciov a organizat şi anul trecut o petrecere discretă, care a avut loc la fundaţia din Moscova care îi poartă numele.

În ajunul zilei de naştere a fostului preşedinte sovietic, purtătorul de cuvînt al Fundaţiei de Studii Politice Gorbaciov, Vladimir Poliakov, a dezminţit zvonurile privind emigrarea "părintelui" perestroikăi din Rusia.

"Este absurd. Gorbaciov a trăit şi continuă să trăiască în Rusia", a declarat Poliakov, care a adăugat că, "deşi a primit numeroase invitaţii", în ultimii ani fostul lider sovietic nu a mai efectuat vizite în străinătate din motive de sănătate. În prezent, Gorbaciov trăieşte singur într-o locuinţă de stat situată la periferia Moscovei, potrivit lui Poliakov.

Cu prilejul aniversării lui Gorbaciov, mai mulţi experţi ruşi au salutat rolul acestuia în istoria ţării, în contextul în care moştenirea fostului lider sovietic continuă să deştepte pasiuni în societatea rusă. Potrivit analistului politic Leonid Gozman, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice a avut de ales între "a strînge şi mai mult şurubul" şi a începe un proces de liberalizare, "şi a optat pentru a doua variantă".

"sînt convins că nu îi era foarte clar unde îl va duce acest drum", a apreciat expertul rus, făcînd aluzie la dezintegrarea URSS. Gozman i-a mulţumit totuşi lui Gorbaciov pentru "decizia de a urma calea libertăţii".

În ceea ce-l priveşte, senatorul rus Oleg Morozov a declarat că provocările cu care s-a confruntat Gorbaciov în fruntea imperiului sovietic, aflat în ultimii săi ani de viaţă, presupuneau nişte calităţi pe care fostul lider sovietic "nu le avea". "A preluat frîiele ţării, dar nu ştia ce să facă", a apreciat Morozov.

La rîndul său, fostul consilier pe probleme economice al lui Gorbaciov, Abel Aganbegyan, l-a numit pe ultimul lider sovietic drept o persoană "extraordinară" şi "foarte controversată", care "le-a dat oamenilor drepturi, dar care a făcut şi multe greşeli".

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load