Plahotniuc își vinde activele din Moldova. Detalii ascunse din tranzacția Bass System SRL

Plahotniuc își vinde activele din Moldova. Detalii ascunse din tranzacția Bass System SRL

Grupul tehnologic S&T AG din Austria, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii și soluții IT în Europa Centrală și de Est a cumpărat o cotă de 51% din capitalul firmei Bass Systems SRL din Moldova, scrie mold-street.com.


Tranzacția a fost efectuată pe 28 august 2019 și anunțată de Bursa din Taiwan, ca parte a unei operațiuni a producătorului de calculatoare industriale Hua Han, ce face parte din gigantul Foxconn Technology Group. Ultimul este acţionar majoritar al grupului Ennoconn, ce deţine peste 26% din capitalul S&T AG din Austria.


5,74 milioane de euro pentru o cotă de 51%


Potrivit presei din Taiwan, valoarea totală a tranzacției este de 5.739.000 euro pentru o participație de 51% la capitalul social al Bass Systems SRL din Moldova.


Totodată, este specificat că S&T AG au cumpărat participaţia de la o persoană fizică şi nu de la o companie. Cine este această persoană fizică nu este specificat.


Plahotniuc își vinde activele din Moldova


Potrivit unor surse care și-au dorit să-și păstreze anonimatul, în anii 2000 Grupul tehnologic S&T AG a mai încercat să pătrundă pe piața din Republica Moldova. Atunci compania crease, împreună cu  omul de afaceri Alexandru Copacinschi, - S&T Mold. Afacerea nu a avut sorți de izbindă, dat fiind faptul că Vlad Plahotniuc fondase Bass Systems. Pe parcursul mai multori ani, Plahotniuc împreună cu parnerul său de afaceri  Petru Onisim a impus toate organele de stat să lucreze exclusiv cu compania Bass Systems. Mai mult decît atît, o bună parte din proiectele inițiate de companie așa și nu au fost duse pînă la capăt. Iar acum, Grupul tehnologic S&T AG din Austria încearcă pentru a două oară să intre pe piața moldovenească. 


De menționat că potrivit portalului Openmoney.md, din 2013, Bass Systems a cîștigat contracte cu statul în valoare de 3 miliarde de lei. În special, compania s-a angajat în sprijinirea sistemului de informații Asycuda World pentru Serviciul Vamal, din 2016 pînă în 2018. Valoarea contractului a fost de 52 de milioane de lei. Tot în 2016, Bass Systems a cîștigat o licitație pentru automatizarea proceselor de afaceri și a soluțiilor IT pentru Ministerul de Interne. Valoarea acestui contract este de 14,3 milioane de lei.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load