Alimente şi băuturi care trebuie de evitat înainte de culcare

Alimente şi băuturi care trebuie de evitat înainte de culcare

O problemă a omului modern este consumul alimentelor, în special în a doua parte a zilei, mai ales înainte de culcare.


Chiar dacă pare să nu ne afecteze, această situaţie ascunde în profunzime probleme grave de sănatate şi un dezechilibru alimentar, care, în timp, pot duce la un exces ponderal şi o dereglare a metabolismului.


„Recomand pacienţilor să consume întotdeauna la cină mîncăruri uşoare, de preferat proteice, cel tîrziu la ora 20, pentru ca, înainte de a merge la culcare, alimentele să fie digerate.


În timpul somnului, corpul nostru se află în repaus, iar procesul de digestie este mult încetinit, iar alimentele grele pentru stomac creează un disconfort. Acesta tulbură calitatea somnului şi pune în pericol sănătatea organismului”.


În general, pentru a nu da piept cu insomnia, specialistul consideră că este important să evităm consumul anumitor alimente înainte de a ajunge în pat.


Ciocolata neagră este o sursă bogată în antioxidanţi şi acţionează ca un stimulant, adică vă poate menţine treaz toată noptea. Tirozina este un aminoacid prezent în ciocolată, ce împiedică relaxarea creierului şi vă împiedică să adormiţi. Cafeaua, băuturile tip cola, ciocolata şi ceaiurile cu cofeină stimuleaza creierul şi determină apariţia tulburărilor de somn.


Dulciurile cresc nivelul undelor cerebrale care provoacă coşmarurile, iar un aport ridicat de dulciuri înainte de somn duce la un somn agitat, neodihnitor.


Pastele şi pizza sînt bogate în carbohidraţi, iar consumarea lor înainte de culcare presupune transformarea carbohidraţilor în grăsime. De asemenea, ingredientele care contribuie la prepararea pastelor,  brînza, uleiul, condimentele, carnea tocată, nu sînt uşor de digerat şi vă pot provoca insomnie.


Alcoolul determină un somn agitat şi întrerupt pe tot parcursul nopţii. De asemenea, consumul de alcool înainte de culcare poate duce la dependenţă. De aceea, ar trebui evitat.


Brînza este un aliment greu, îngreunează digestia şi dă un sentiment de nelinişte.


Cerealele. Există anumite cereale care conţin zahăr şi care au efecte asemănătoare cu cele pe care le au dulciurile şi îngheţata. De asemenea, cerealele sînt bogate în carbohidraţi şi ajung să se transforme în grăsime corporală.


Alimentele bogate în grăsimi duc la o întrerupere a ciclurilor de somn. În general, ar trebui excluse înainte de a merge la culcare, asta dacă vă aşteaptă o zi plină şi faceţi tot posibilul să vă odihniţi suficiet.


Alimentele condimentate. Dormitul pe burtă poate fi inconfortabil după ce mîncaţi alimente condimentate, care pot determina apariţia arsurilor stomacale, fapt care v-ar putea împiedica să aveţi un somn de calitate.


Evitaţi consumul de lichide după ora 20. Este esenţial să vă hidrataţi pe tot parcursul zilei, dar la fel de important este să reduceţi aportul de lichide înainte de culcare. Puteţi întrerupe somnul în dorinţa de a merge la baie să urinaţi.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load