Ultimele detalii în cazul blocului prăbușit parțial la Otaci (VIDEO)

Ultimele detalii în cazul blocului prăbușit parțial la Otaci (VIDEO)

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Mihail Harabagiu, a enunțat cauza probabilă a prăbușirii scării unui bloc cu 9 etaje din Otaci. La fața locului se află acum și președintele țării, Igor Dodon.


Cauza prăbușirii unei scări a blocului de locuit cu nouă etaje din orașul Otaci nu este în nici un caz explozia de gaze naturale sau a munițiilor. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Mihail Harabagiu.


La Otaci se află acum și președintele țării, Igor Dodon, care s-a deplasat într-o vizită de urgență în zona sinistrată.  


Harabagiu l-a informat pe șeful statului că scara blocului s-a prăbușit cel mai probabil din cauza calității proaste a construcției.


”Cauza nu o cunoaștem. Specialiștii în construcții urmează să efectueze o investigație și ne vor anunța. Dar este sigur că nu a fost o explozie de gaze sau muniții. Cel mai probabil este vorba despre calitatea în construcții”, a declarat Harabagiu.


Președintele a discutat cu sinistrații și i-a anunțat că a vorbit în această dimineață cu premierul Maia Sandu cu care a analizat posibilitățile de a le oferi un loc de trai oamenilor care au rămas fără locuință.


”Am vorbit cu premierul în această dimineață și am decis că vom identifica posibilitatea de a vă acorda un loc de trai”, a declarat Dodon.


Președintele a vorbit cu șeful IGSU că este nevoie urgentă de a efectua o evaluare a tuturor caselor care se află sub riscul de a se prăbuși.


”Administrațiile publice locale urmează să prezinte lista cu blocurile care trebuie inspectate. În primul rînd vor fi evaluate obiectivele de menire socială: grădinițele, școlile, spitalele”, a declarat Harabagiu.


Șeful IGSU a mai anunțat că acest bloc va fi demolat, iar pînă atunci accesul în el este strict interzis.


În această dimineață, la Otaci, a avut loc şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale. În cadrul şedinţei s-a luat decizia de a iniţia Celula de Criză pentru gestionarea acţiunilor. Comisia a restricţionat accesul la construcţia avariată pentru a nu pune în pericol viaţa oamenilor.


Zona va fi securizată de organele de drept, iar la faţa locului se va afla permanent ambulanţă medicală.


Potrivit informaţiei IGSU la faţa locului sînt dislocate 12 unităţi de tehnică şi 45 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. În seara zilei de 19 iunie, 46 de oameni, inclusiv 11 copii au fost evacuaţi de salvatori din blocul avariat.


În urma surpării blocului de locuit nu au fost raportate victime. Patruzeci şi cinci de oameni au mers la rude, iar o persoană a fost cazată de autorităţi în incinta Liceului “Mihai Eminescu” din oraşul Otaci.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load