Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Cum a rezistat în timpul cutremurului cea mai înaltă clădire din Taiwan

6 apr. 00:00   Externe
3751 0

Taiwan s-a confruntat recent cu cel mai intens cutremur din ultimii 25 de ani, avînd o magnitudine de 7,5 pe scara Richter. Acest eveniment seismic major a dus la pierdere de vieți omenești și la prăbușirea mai multor clădiri.

În acest context de dezastru, un moment remarcabil a avut loc la Taipei 101, cel mai înalt edificiu din Taiwan, transformîndu-se într-un spectacol impresionant.

Clădirea înaltă de 1.671 de metri și o valoare estimată la 1,8 miliarde de dolari este dotată cu tehnologii de avangardă pentru a-i asigura rezistența în fața fenomenelor naturale extreme, notează Noi.md cu referire la stiripesurse.ro.

Un element-cheie al rezistenței sale este un pendul gigant de 660 de tone, amplasat la etajul 92, care acționează ca un amortizor seismic. Acest dispozitiv neutralizează oscilațiile clădirii pe durata seismelor, contribuind la stabilizarea acesteia și prevenirea unor eventuale colapsuri.

Funcționînd pe principiul amortizării pasive, sistemul folosește greutatea clădirii și forța gravitației, fără a necesita energie suplimentară.


Realizat între anii 1999 și 2004, designul Taipei 101, inspirat de forma unui lăstar de bambus nu se distinge doar prin aspectul său unic, ci și prin concentrarea pe siguranță și durabilitate în fața calamităților naturale.

8
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?