Serviciul Vamal atenționează asupra fraudelor cu implicarea cetățenilor străini

Serviciul Vamal atenționează asupra fraudelor cu implicarea cetățenilor străini

Cetățenii străini care acceptă să introducă în R. Moldova, în baza unei procuri, mașini care aparțin, în realitate, altor persoane, riscă să fie amendate, atenționează Serviciul Vamal.


Totodată, aceștia nu vor mai putea intra cu o altă mașină, pe motiv că figurează deja una pe numele lor. Atenționarea a fost făcută în contextul creșterii numărului de plîngeri parvenite din partea cetățenilor nerezidenți, cu precădere români, care au devenit pasibili de răspundere contravențională pentru mașinile cu numere de înmatriculare străine, introduse în țară la rugămintea altor persoane.


Conform prevederilor legale, termenul maxim de aflare pe teritoriul țării noastre a unui automobil cu numere străine constituie 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.


Pe un termen mai mare de 180 de zile se pot afla doar autoturismele introduse în țară de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul. După expirarea acestui termen, conducătorii automobilelor trebuie să  achite vinieta de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre, dar care să nu depășească 3 ani de la data plasării acestuia în regim de admitere temporară.


Încălcarea acestor termene atrage după sine o amendă de pînă la 4 500 de lei, concomitent cu obligativitatea scoaterii din țară a autovehiculului. Iar în cazul în care acesta a fost depistat în interiorul țării, posesorul suportă și cheltuielile de escortare care constituie 0,15 euro/km.


Doar în primele două luni ale acestui an au fost consemnate 859 de sesizări privind încălcarea termenului admis, iar numărul autoturismelor vizate este și mai mare.


Totodată, în situația în care vehiculul nu a fost scos de pe teritoriul Republicii Moldova în termenul stabilit, iar acesta nu mai există (a fost distrus sau vîndut la piese, fapt confirmat prin documente justificative), organul vamal va încasa -  pentru mijloacele de transport ce se încadrează în termenul admisibil de exploatare– drepturile de import. Iar în cazul în care acestea sînt prohibite, va percepe contravaloarea lor conform legislației în vigoare.


Situația urmează a fi discutată și cu autorității vamale din România, care, la fel, ar urma să facă demersuri de sensibilizare a cetățenilor pentru a nu mai fi atrași în asemenea scheme.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load