COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Procuratura Generală cere strămutarea dosarului Viorel Morari

Procuratura Generală cere strămutarea dosarului Viorel Morari

Procuratura Generală a sesizat conducerea Judecătoriei Chișinău, invocînd mai multe încălcări în gestionarea dosarului fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, notează Noi.md.

Într-o declarație a Procuraturii se menționează că dosarul de învinuire a lui Morari "scoate în vileag, chiar de la prima etapă, probleme majore din cadrul sistemului judecătoresc".

Procuratura se arată nemulțumită de faptul că deși dosarul a fost repartizat deja unui judecător și examinarea cazului a început, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulghieru, contrar Codului de procedură penală, a dispus formarea unui alt complet de judecată din trei judecatori, pe acest caz. De asemenea, doi dintre judecători nu au fost desemnați aleatoriu, așa cum prevede legea, dar au fost aleși în lipsa unor criterii obiective de către Dorin Dulghieru, se mai arată în declarația Procuraturii.


"Despre această încălcare, Procuratura Generală a sesizat Președintele Judecătoriei Chișinău. Drept răspuns, Președintele interimar al Judecătoriei Chișinău a indicat că vicepreședintelui Dulghieru i-au fost delegate atribuțiile de formare a completelor de judecată în temeiul dispoziției Președintelui instanței, de fapt ignorînd cerințele legale care indică că această acțiune intră doar în competența președintelui, neputînd fi delegată. Refuzul președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău de a interveni în modul de constituire a completului de judecători în speța Morari contravine prevederilor Codului de procedură penală și Legii privind organizarea judecătorească", se arată în declarația Procuraturii.

Procuratura insistă ca dosarul Morari să fie examinat de un judecător sau un complet format, conform rigorilor legale, din judecători desemnați aleatoriu și nu la discreția subiectivă a unui vicepreședinte de instanță. Totodată, Procuratura Generală se va adresa Curții Supreme de Justiție cu o cerere de strămutare a acestei cauze la o altă instanță, "în speranța că judecarea acesteia va avea loc în condiții exclusiv legale".

De asemenea, Procuratura va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile vicepreședintelui instanței, Dorin Dulghieru, în raport cu cazul Viorel Morari, deoarece nu este clar zelul de sîrguință al numitului în cazul lui Morari, după cum argumentează procurorii.

Menționăm că Viorel Morari a fost eliberat vinerea trecută din arest preventiv și plasat sub control judiciar. Procuratura Generală nu poate contesta decizia, întrucît, conform legii, încheierea primei instanţe sau a instanţei de apel privind înlocuirea arestului, nu este pasibilă de atacare în instanţa ierarhic superioară.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load