O mamă refuză să plătească taxe la școală: Eu nu mă duc cu plicul cu bani

O mamă refuză să plătească taxe la școală: Eu nu mă duc cu plicul cu bani

Pe pagina unui grup de Facebook, care reunește părinți din Moldova, o mamă a publicat o serie de motive pentru care refuză să achite taxe informale la școală.


Mai mult, aceasta încurajează și alți părinți să facă publice motivele lor pentru care refuză același lucru.


„Eu nu mă duc cu plicul cu bani la nicio instituție publică, inclusiv la școală”, scrie Iulia Nazaria în postarea sa. Motivele pe care le listează sînt:


,,-Vreau să fiu un exemplu bun pentru copilul meu. Copilul care vede părintele cu plicul va face și el la fel, în viitor. Poate e timp de oprit practicile corupționale prin propriul exemplu? Vreau ca copilul meu, cînd va crește mare să își rezolve problemele singur, pe cale legală. Să nu aibă în sînge sindromul cumătrismului, nănășismului sau „dă să o împingem cumva”.


-Salariul meu este salariul meu, achit taxe și impozite la stat și nu pot să îl împart pentru ceva ce este stipulat în Constituție ca fiind gratis și garantat de lege.


-Sper ca profesorii să își revendice o creștere salarială singuri, pe cale legală. Să își recapete respectul și prestigiul profesiei. Căi legale sînt foarte multe: protest, miting, flashmob, pichet, boicot, grevă, petiție, marș-protest, sabotaj. Acum e timpul să vă mobilizați”.


Iulia Nazaria a invitat și alți părinți să-și spună motivele din care refuză să achite taxe informale printr-un mesaj la adresa parinti.solidari@gmail.com, atașînd și o fotografie cu ei. Mesajul urmează să fie publicat pe Grupul părinților solidari (Moldova) de pe Facebook.


Acum doi ani, primind un SMS de la Comitetul Părintesc prin care era rugat să contribuie cu 100 de lei pentru „Ziua profesorului”, un alt părinte, Vitalie Braniște, a spus că ajunge și că va mediatiza tot ce se întîmplă după refuzul acestuia de a achita taxe informale din școală. „De fiecare dată mă simt ca în banditismul din ’88-’90+, cu „купи кирпич.” din regiunea gării, Botanica. De nu te conformezi – primești cu cărămida-n cap”, spunea Vitalie Braniște.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load