COVID-19 în MOLDOVA

Modificări la Codul Muncii votate în a doua lectură în Parlament

Modificări la Codul Muncii votate în a doua lectură în Parlament

Deputații au aprobat, în cea de-a doua lectură, modificări la peste 30 de articole din Codul Muncii.

Acestea se referă, în special, la asigurarea posibilității de aplicare a programelor flexibile de muncă și de a compensa orele de muncă suplimentară cu ore libere remunerate, fapt care să fie prevăzut în contractele colective de muncă la nivel de unitate sau în contractele individuale de muncă.

De asemenea, este prevăzută garantarea menținerii locului de muncă și a salariului mediu în perioada examenelor medicale periodice, precum și scutirea angajaților de obligativitatea de a prezenta, la momentul angajării, a unor documente improprii pentru angajator, transmite cotidianul.md.


Totodată, se propune asigurarea dreptului conducătorului unității de a transfera unele zile de repaus (de lucru) în alte zile. Pentru autoritățile și instituțiile publice acest drept i se oferă Guvernului.

Salariatul care intenționează să adopte un copil va avea dreptul să solicite concediu neplătit pe o durată de cel mult 90 de zile.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii a fost elaborat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu Confederația Națională a Patronatului, Confederația Națională a Sindicatelor și Inspectoratul de Stat al Muncii.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load