X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

N-ați avut concediu timp de doi ani consecutivi? Ce riscă angajatorul

20 dec. 2023,, 11:37   Societate
2886 0

Neacordarea de către angajator a concediului de odihnă anual timp de doi ani consecutivi, precum şi neacordarea anuală a concediului de odihnă salariaților în vîrstă de pînă la 18 ani şi salariaților care au dreptul la concediu suplimentar în legătură cu munca în condiții vătămătoare, poate atrage răspunderea contravențională potrivit prevederilor art. 55 alin. (1) lit. d) din Codul contravențional.

Necesitatea introducerii în Codul Muncii (CM) a completării expuse este condiționată prin faptul că nefolosirea concediului de odihnă anual în anul curent și acumularea zilelor de concediu nefolosite produce un impact negativ asupra bugetelor instituțiilor în condițiile în care calcularea indemnizației la concediu se face în temeiul prevederilor HG nr.426/2004 privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu, respectiv, impactul asupra bugetului se majorează semnificativ ca urmare a creșterilor salariale, notează Noi.md.

Totodată, se propune completarea CM cu noi prevederi ce vor reglementa interimatul. Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, exercitarea temporară a unei funcții de conducere se va putea realiza prin asigurarea interimatului de către salariat din aceeași instituție care îndeplinește condițiile de bază şi cerințele specifice funcției şi care nu va avea sancțiuni disciplinare nestinse. Nu se va considera interimat situația cînd funcția de conducere va fi exercitată temporar de către adjunctul titularului funcției în cauză.

Nu se va considera interimat, conform proiectului, situația cînd funcția de conducere va fi exercitată temporar de către locțiitorul titularului funcției în cauză. Interimatul funcției de conducere va putea fi asigurat pentru o perioadă de maximum 6 luni, care va putea fi prelungită, cu acordul scris al persoanei care asigură interimatul, cu încă 6 luni, dacă legile speciale nu prevăd altfel.

4
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?