Medicii din cadrul spitalului Sf. Treime le-au fost înmînate diplome

Medicii din cadrul spitalului Sf. Treime le-au fost înmînate diplome

Peste 100 de operații de transplant de organe și peste 1.300 de operații de transplant de țesut au fost efectuate de chirurgi moldoveni începînd cu anul 2011.


În acest răstimp a crescut numărul intervențiilor anuale și nivelul de profesionalism al medicilor. Conducerea Agenției Naționale de Transplant a făcut totalurile activității sale din momentul intrării în vigoare a legii și a premiat cea mai de succes echipă de medici.


Echipa de medici de la spitalul municipal Sfînta Treime din Capitală are în palmares 96 de operații de transplant de cornee - puțin peste 50 la sută din toate care au fost efectuate începînd cu anul 2011. 

Unul dintre pacienții profesorului Valeriu Cușnir este și Iurii Gherman. Din cauza unei traume bărbatul nu vedea cu ochiul stîng. După un transplant de cornee viața acestuia a revenit la normal. 

Pe parcursul ultimilor 7 ani au fost efectuate peste 1300 de operații de transplant de țesut, 880 - de оase, 84 - de piele și 166 de cornee. În 60 la sută dintre cazuri donatori sînt oameni vii. Materialul donator este păstrat întro Bancă de țesuturi umane. 

Ce ține de transplantul de organele interne, atunci din anul 2011 medicii moldoveni au efectuat 38 de operații de transplant de ficat și 72 - de transplant renal.


Salvarea sutelor de vieți a fost posibilă datorită adoptării în anul 2008 a Legii despre transplant de organe și țesuturi. Cu ocazia aniversării a 10 ani de la fondare, Agenția Națională de Transplant a inaugurat un centru de instruire. Lecțiile sînt susținute de profesori din Moldova și din străinătate.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load