X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Lupta pentru terenul Spitalului "Toma Ciorbă": Decizia de comasare a spitalelor în Chișinău stîrnește suspiciuni

16 mar. 10:00   Politică
3159 0

Decizia Ministerului Sănătății de a comasa Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile a stîrnit un val de controverse în comunitatea medicală și în rîndul angajaților acestor instituții, anunță Noi.md

Expertul în politica de sănătate, medic și doctor în filozofie Rodica Grama, a adus în discuție suspiciuni privind posibile interese imobiliare asupra terenului de aproximativ 2 hectare al fostului spital "Toma Ciorbă", situat în centrul Chișinăului.

''Cineva a pus ochiul pe monumentul istoric, pe clădirea instituției și pe cele 2 ha de pămînt. Este ca o bucată de tort la care se uită demult mulți cei interesați de-a procura această bucată de pămînt. Se vorbește încă din anul 2002-2006 cînd se încerca de-a trece acest pămînt cu titlul de-a fi vîndut și lucrul acesta s-a reușit. Pe parcursul la foarte multe guvernări se făcea tentativă. Eu am activat în Ministerul Sănătății în perioada anilor 2007-2008 și atunci se ducea discuții cu privire la acest spital. Medicii au făcut conferința de presă și au ieșit liderii acestui domeniu de boli infecțioase, șefii spitalului cu șefii de catedră, unde și-au expus părerea că este o decizie absolut proastă. Ei au făcut petiție și au înaintat parlamentului cerînd ajutor”, a spus Rodica Grama în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei.

Totodată, Rodica Grama, spune că Ala Nemerenco, ministra Sănătății, a mințit atunci cînd a declarat public că la protestele din Chișinău au participat doar infirmierele, în realitate, acolo fiind prezenți și medicii.

„Pentru prima dată de cînd sînt eu am văzut medicii să iasă la protest!! E absolut greșită afirmația doamnei ministre spunînd ca sînt infermieri la protest. NU este adevărat, erau medici. Cei care au ieșit în stradă au cerut Guvernului să iasă la discuții să dea explicație. Îmi pare rău dar s-a luat o decizie peste noapte”, spune Rodica Grama, menționînd că medicii duc lipsa de dialog din partea guvernării PAS în cazul comasării celor două spitale din Capitală.


Amintim că, pe 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a propus fuzionarea acestor instituții medicale pentru a reduce cheltuielile birocratice și de management. Propunerea aflată în dezbatere publică a fost criticată dur de angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Pe, 13 decembrie, peste o sută de angajați ai instituțiilor medicale au ieșit în stradă, pentru a-și manifesta dezacordul față de decizia de comasare a celor două instituții pe care le reprezintă. Într-un final, proiectul e hotărîre a fost totuși votat de Cabinetul de miniștri.

Cu privire la subiectul fuzionării celor două spitale s-a expus și Mihail Pîsla, expert în sănătate, fost director al Centrului Național de Sănătate Publică.

Potrivit acestuia, economisirea de bani după fuzionarea celor două spitale și eficiența sporită, la care face referință Ministerul Sănătății, va fi una nesemnificativă.

27
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?