Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Ambulanțe vechi și uzate în Moldova, care au nevoie de "ajutor urgent"

4 apr. 08:45   Societate
1787 0

Mai bine de jumătate dintre ambulanţele din Republica Moldova au termenul de exploatare depăşit. Pentru că nu au bani de altele noi, medicii de la spitalele raionale merg la urgenţe şi transportă bolnavii în vehicule vechi de peste 20 de ani.

Vlad Coiman, din oraşul Anenii Noi, e şofer de ambulanţă de cîţiva ani. De aproape şase luni conduce cea mai veche autosanitară din raion. E produsă acum 21 de ani şi are termenul de exploatare depăşit. "Iluminatul nu mai este acelaşi. E mai lentă și are mai multe uzuri".

În ultima perioadă, autosanitara se defectează tot mai des. Este plină de rugină. "Urgenţa acordă ajutor în orice condiţii. Nu există greu sau uşor. Cert este că atunci cînd există un cabinet performant, este mult mai bine", spune Aurelia Ciobanu, medic de urgență.

Substaţia Asistenţă Medicală Urgenţă Anenii Noi are în dotare 11 autospeciale, repartizate în mai multe localităţi. Nouă dintre acestea au un grad de uzură de 100 de procente, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

"În ambulanțele vechi, spaţiul de manevră şi de lucru în interiorul salonului este mai mică. În acele noi, tehnica e încorporată şi calitatea deservirii şi calitatea asistenţei medicale este mai mare", afirmă Oleg Mitreanu, şeful SAMU Anenii Noi.


Aproape 60 la sută dintre toate autosanitarele din dotarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au o vechime mult mai mare. Pentru reparaţia şi întreţinerea acestora, instituţia cheltuieşte, anual, aproape 60 de milioane de lei.

"Ele au deja un parcurs mare şi starea lor tehnică necesită reparaţie, practic, în fiecare an. Dacă avem un timp mai anevoios, dacă avem drumuri impracticabile, atunci aceste ambulanţe des sînt scoase din funcţiune", a precizat Iurie Crasiuc, vicedirector dezvoltare, infrastructură și coordonare serviciu la CNMAUP.

Pînă la toamnă, autorităţile îşi propun să achiziţioneze 62 de ambulanţe noi. Din bugetul de stat au fost alocate 3,5 milioane de euro.

Amintim că în anul 2022, ministra Sănătății, Ala Nemerenco a cerut ca toate ambulanțele vechi să fie retrase de pe linie. Mai mult, ea a spus că unele vor fi casate imediat, iar altele vor trece în rezervă în cazul unor situații de urgență.

2
2
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?