COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Judecătorii și procurorii din Moldova, "sub lupa" experților timp de trei ani

Judecătorii și procurorii din Moldova, "sub lupa" experților timp de trei ani

Judecătorii și procurorii urmează să fie supuși unei expertize externe, care va dura timp de trei ani, a anunțat ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Într-un interviu pentru unimedia.info, Stamate a precizat că reforma justiția va începe la 1 ianuarie 2020, avînd scopul nu de a schimba structurile, dar oamenii din sistem.

”Ceea ce am planificat noi nu este deloc un exercițiu simplu. Deoarece noi nu planificăm schimbarea anumitor structuri. Noi planificăm un exercițiu de evaluare externă a unei bune părți a judecătorilor și a procurorilor. Un exercițiu, care fără să schimbe structurile, va schimba oamenii. Structurile și legile s-au modificat în ultimii 20 de ani și asta nu a adus la un impact scontat. Tocmai de asta intervenim acolo unde este cea mai mare problemă - capitalul uman”, a menționat Stamate.


Deși, inițial era planificată evaluarea pe parcursul unui a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție și a șefilor de judecătorii din sector, ulterior a fost extins și termenul de expertizare, dar și categoriile de subiecți.

Acum, în revizuirea Proiectului de Lege în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția, vom extinde spectrul de aplicare a acestui exercițiu de evaluare către mai mulți actori, incluzînd Curtea de Apel, PCCOCS, membrii CSM și CSP. Astfel, este cert ca acest lucru să fie finalizat în decurs la trei ani de zile.

Ministrul Justiției a mai explicat de ce e nevoie ca expertiza să fie făcută de specialiști din afara țării.

”Nu e posibil pentru că în aceste instituții sînt oameni care s-au compromis. În aceste instituții sînt oameni, care sînt afiliați judecătorilor sau procurorilor. sînt rude, soți, soții. Cum vă imaginați dvs. că o soție, care se află în inspecția judiciară, va ancheta activitatea soțului său sau colega va ancheta activitatea soțului colegei sale. Moldova este o țară mică. Este foarte greu. Chiar și nefiind rudă, fiind în relații de prietenie, colegi apropiați. sînt anumite legături care sînt foarte greu de rupt”, a declarat Olesea Stamate.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load