Domnica Manole vorbeşte despre presiunile asupra judecătorilor

Domnica Manole vorbeşte despre presiunile asupra judecătorilor

„Majoritatea președinților instanțelor de judecată, numiți în funcție în ultimii ani, au fost promovați pe principiul loialității”. Declarația îi aparține ex-judecătoarei Domnica Manole și a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”.


Fosta magistrată a vorbit despre cum erau presați judecătorii și că dosarul intentat pe numele său ar fi fost folosit drept sperietoare, transmite Agora.md


Acum, Manole spune că observă o schimbare de comportament în rîndul judecătorilor.


„Această urmărire penală a fost pornită cu un scop, de a ține sistemul judecătoresc sub control. Cazul meu a fost folosit ca o sperietoare. Toată perioada asupra procurorilor s-au făcut presiuni. Ajungem la același sentiment de frică. În sistem persistă o mentalitate de subordonare. Judecătorii se privesc pe sine doar ca persoane care execută un simplu act notarial. Mulți fac copy-paste din acuzațiile procurorilor. Cel mai grav e că judecătorii au acceptat acest lucru, în mod tacit au acceptat”, a declarat Domnica Manole.


Ex-magistrata a mai dezvăluit că în majoritatea cazurilor, influențarea sentințelor pe un dosar sau altul se făcea prin intermediul președinților instanțelor de judecată.


Amintim că la 8 iulie 2019, Domnica Manole a fost achitată în dosarul în care era acuzată de pronunțarea unei hotărîri contrare legii în „dosarul referendumului” din aprilie 2016. Decizia magistraților vine după ce procurorul pe caz a renunțat la acuzațiile penale.


Pe 4 iulie 2017, după ce a examinat un aviz consultativ venit de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Consiliul Superior al Magistraturii a hotărît că Domnica Manole, pe atunci judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, nu este compatibilă cu statutul de judecător și a demis-o din funcție.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load