Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Cîștig de cauză la CEDO pentru Domnica Manole

18 iul. 2023,, 13:58   Societate
3426 1

Judecătoarea Domnica Manole a obținut cîștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul care viza demiterea sa din sistem, în anul 2018. CEDO a constatat astăzi, în unanimitate, că a avut loc violarea Articolului 10, libertatea de exprimare.

Cauza vizează eliberarea Domnicăi Manole din funcția de judecător „pentru comunicarea presei a motivelor opiniei sale disidente pînă la publicarea textului integral a deciziei emise de către Curtea de Apel”.

Curtea a specificat că obligația de discreție impunea de a nu a face publice motivele deciziei pînă la comunicarea acestor motive publicului. Totuși, ea reiterează că garanțiile procedurale și natura și severitatea sancțiunii aplicate sînt criteriile ce trebuie examinate la evaluarea proporționalității ingerinței la exercitarea libertății de exprimare garantate de Articolul 10 din Convenție.

În rezultat, Curtea a acordat reclamantului suma de 4.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 5.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

În fața Curții, Domnica Manole a fost reprezentată de avocatul Vladislav Gribincea.

2
2
0
1
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?