COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Valea celor „O Suta de Movile”, raionul Rîșcani

Descoperă Moldova: Valea celor „O Suta de Movile”, raionul Rîșcani

Monumentul naturii „O Suta de Movile” se întinde pe un teritoriu de aproximativ 1.600 de ha în partea de sud-sud-est a satului Branişte şi Avrameni, din raionul Rîșcani. Reprezintă un teren deluros, care se aşterne de-a lungul văii Prutului, ocupînd 6 terase ale rîului.

După cum scrie portalul moldovenii.md, acesta este singurul loc din Europa, unde sînt concentrate într-un număr atît de mare recife submarine ale mărilor antice care acopereau pe atunci acest teritoriu – Marea Tortoniană şi Sarmatică. Astfel, acest relief s-a format zece sau douăzeci de milioane de ani în urmă. Ce-i drept există şi un alt punct de vedere ştiinţific, conform căruia acest relief complex s-ar fi format în rezultatul spălării rocilor sedimentare moi, dar şi ca rezultat a alunecărilor de teren.

Glodeni_160611_01%281%29.jpg" style="width: 540px; height: 358px;" />


Există, de asemenea, legenda conform căreia aceste dealuri apar ca movile, construite aici de cuceritorii acestor locuri în timpuri străvechi, înmormîntînd după o luptă sîngeroasă ostaşii săi: în movile mici - soldaţii obişnuiţi, în cele mari - comandanţii militari.

Dimitrie Cantemir a numit această localitate «Centum Monticuli».

Valea celor „O sută de movile” se aşterne pe o distanţă ce alcătuieşte în lungime de 8 km, avînd o lăţime de la 1,7 pînă la 2,3 km şi fiind situată paralel cu cursul rîului Prut, care curge la o distanţă de aproximativ 1,5 km de ea. În total, pe această cîmpie sînt mai mult de 3,5 mii de dealuri cu înălţimea de la 3-5 pînă la 60 de m. Cel mai înalt deal este situat la răscrucea a 3 drumuri, are o înălţime de 60 m şi se numeşte „Movila Ţiganului”. Anume de pe această movilă este cel mai bine să priveşti acest monument unic al naturii, alegînd pentru contemplarea lui după-amiaza sau seara, cînd soarele nu bate-n ochi şi nu ne împiedică sa facem fotografii sau să filmăm.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load