COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Halahora de Sus – moșia boierilor Ureche

Descoperă Moldova: Halahora de Sus – moșia boierilor Ureche

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Halahora de Jos, Halahora de Sus și Chirilovca. Comuna Halahora de Sus se află la 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa, şi la 223 km nord de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni.

După cum scrie portalul moldovenii.md, prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573, cînd Ioan voievod întărea împărţirea satului Holohoreni, care a fost a lui Badea paharnicul, între urmaşii săi. Ca urmare satul a fost împărţit în opt părţi. La puţin timp după aceasta, Gavril logofătul căuta să răscumpere părţi din acest sat. Astfel în 1577 el cumpăra rînd pe rînd părţi din sat de la urmaşii lui Badea paharnicul. Insă au apărut neînţelegeri privind hotarele stăpînirii între proprietari, căci în 1587, domnul trimitea o scrisoare către Nicoară, pîrcălab de Hotin, în care îi cerea să meargă la Holohoreni să separe a patra parte. Însă neînţelegerile privind hotarele au continuat, deoarece la 1589 Petru Şchiopul repeta cererea făcută pîrcălabului de Hotin.

În 1610 a patra parte din satul Holohoreni este în posesia lui Dumitrache Chiriţă, mare postelnic. În cursul anului următor el cumpără şi alte părţi din acest sat. În 1620 Vasile Ureche paharnic cumpăra mai multe părţi din satul Holohoreni. Şi în continuare localitatea a rămas în posesia familiei Ureche.
În secolul XVII satul Holohoreni rămase pustiu, locuitorii lui fiind strămutaţi cu forţa în urma plîngerii proprietarului Nistor Ureche, iar peste un secol şi jumătate în locul lor au început să fie aduse alte familii de pe aiurea.În secoul XIX se întemeiază două aşezări noi, dar una din ele, cea cu vatra veche, a primit statut de „sat de stat". În Moldova au fost întemeiate circa o sută de astfel de sate, mai ales, în cîmpia Bugeacului, dar vreo zece au apărut şi în ţinutul Hotinului, printre care şi Holohoreni.

Halahora sau Holohorenii, cum a mai rămas să circule vechea denumire, devenind, astfel, sat de stat, proprietarii de pămînt şi-au pus casele ceva mai la sud, mai jos, dar tot lîngă pîrîiaşul Racovăţ, întemeind o localitate nouă - Halahora de Jos, uneori numind-o şi Halahora Nouă.


Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load