Captură uriașă de droguri în Moldova. Cinci cetățeni turci au fost reținuți

Captură uriașă de droguri în Moldova. Cinci cetățeni turci au fost reținuți

Polițiștii de frontieră, în comun cu procurorii din cadrul PCCOCS, au destructurat un grup criminal organizat specializat în trafic internațional de droguri și au ridicat 84 kg de heroină.


În schema infracțională sînt implicați cetățeni ai Turciei, de etnie curdă, care organizau și efectuau transporturi internaționale de heroină în cantități deosebit de mari, cu tranzitarea teritoriului Republicii Moldova. Ofițerii de investigații ai IGPF și procurorii PCCOCS au documentat gruparea criminală pe parcursul a trei ani, identificînd două rute de transportare a drogurilor:


Afganistan - Iran - Turcia - Ucraina (pe cale maritimă) - Republica Moldova sau Afganistan - Iran  - Azerbaidjan - Georgia – Ucraina (feribot) - Republica Moldova - Uniunea Europeană (Olanda/Germania). Afganistan - Iran - Turcia - Bulgaria - România - Republica Moldova - Uniunea Europeană (Olanda/Germania).


În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că circulația transfrontalieră a drogurilor era camuflată sub activitatea aparent legală a unei firme specializate în transportul internațional de mărfuri, al cărei fondator este unul dintre membrii grupării. Totodată, pentru asigurarea transportului au fost procurate două capuri-tractor și patru remorci, în care s-au confecționat locuri speciale pentru ascunderea heroinei. Ascunzișurile erau bine amenajate, în așa fel, încît prin scanarea remorcilor să nu fie detectate drogurile. Ulterior, mijloacele de transport încărcate cu diverse tipuri de mărfuri erau puse în trafic conform celor două rute de transportare a drogurilor.


În luna februarie 2018, grupul infracțional a pregătit o cantitate de heroină, care a fost transportată din or. Istanbul, Turcia, în Republica Moldova, cu un camion ce avea drept încărcătură roșii. Traseul urmat de acesta a fost Bulgaria – România – Republica Moldova, fiind înregistrat la intrarea în țară prin punctul de trecere Leușeni-Albița. De menționat că livrarea controlată a drogurilor din Turcia s-a realizat în conlucrare cu autoritățile bulgare și cele române, pe tot pacursul drumului camionul fiind supravegheat nonstop.


În rezultatul monitorizării întregii activități infracționale, pe 23 februarie curent au fost prinși în flagrant doi membri ai grupării, în timp ce extrăgeau heroina din locurile special amenanjate ale remorcii. Operativ s-a acționat și s-au reținut încă trei persoane, care ar fi implicate în traficul internațional de droguri. Urmare a perchezițiilor efectuate la fața locului, s-au depistat și ridicat 84 kg de heroină.


Întreaga cantitate de droguri, estimată la 5 milioane de euro, a fost transmisă către expertiză, iar cei cinci cetățeni ai Turciei sînt reținuți pentru 72 de ore.


Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, ele riscă pînă la 15 ani de închisoare, pentru contrabandă și circulație ilegală a drogurilor.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load