Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Israelul acuză Iranul de "operațiune de piraterie" după sechestrarea unei nave

13 apr. 22:00   Externe
1687 0

Ministrul israelian de Externe, Yisrael Katz, a comentat sechestrarea unei nave în Strîmtoarea Ormuz de către Corpul Gardienilor Revoluției Iraniene (IRGC, o unitate de elită a forțelor armate iraniene).

Ministrul a calificat drept criminal "regimul ayatollahului Ali Khamenei" (liderul suprem al Iranului) și a afirmat că CGRI desfășoară o "operațiune de piraterie care încalcă dreptul internațional".

"Fac apel la Uniunea Europeană și la lumea liberă să declare imediat Corpul Gardienilor Revoluției Iraniene drept organizație teroristă și să impună imediat sancțiuni Iranului", a scris Yisrael Katz pe Twitter.

Astăzi, 13 aprilie, forțele speciale ale CGRI au capturat nava de containere MCS Aries, care naviga sub pavilion portughez. Cu 20 de filipinezi la bord, nava a fost condusă spre coasta Iranului.

Nava de containere este asociată cu grupul Zodiac al omului de afaceri israelian Eyal Ofer. Incidentul are loc în contextul unei escaladări a relațiilor dintre Israel și Iran, condusă de o lovitură israeliană asupra cartierului diplomatic din Damasc, unde se află complexul ambasadei iraniene. Consulatul iranian a fost complet distrus, iar cei doi generali iranieni și cinci ofițeri CGRI aflați în interior au fost uciși. Președintele iranian Ebrahim Raisi a promis Israelului represalii din partea musulmanilor.

0
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?