X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Cît de gravă este problema dependenței de droguri în Moldova în comparație cu țările UE

29 mar. 06:30   Societate
3729 0

Problema dependenței de droguri în Moldova este uriașă și se află cam la același nivel ca în Ucraina și Rusia, dar dependența de droguri din Moldova diferă de cea din Europa prin faptul că acolo se consumă în principal marijuana și cocaină, în timp ce aici avem sărurile, care sînt un drog mai puternic și dau totul peste cap.

Despre acest lucru a declarat video bloggerul moldovean Vladimir Karmanov, autorul canalului de Youtube "Вова Карманов", în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md

El a realizat un film foarte interesant despre dependența de droguri în Moldova, care se numește "Sare și durere".

Vloggerul a spus că ne amintim de dependenții de droguri din anii '90 și știm că cel mai rău dintre droguri este heroina și toate celelalte.

"Dar nu, în ultimii ani la noi a apărut sarea. În Europa ea nu există. Se fabrică undeva în țările noastre și creează dependență extrem repede, aproape de la prima folosire, sau de la a doua-a treia. Este o dependență foarte puternică. Ea duce la schimbări ireparabile în creier și în organism, în general, practic de la prima dată la unele persoane", a declarat Vladimir Karmanov.

Potrivit acestuia, cineva poate renunța la acest drog după cîteva luni. Acest lucru îl pot face cei care au o voință puternică și organismul nu este încă distrus de sare. Aceasta se caracterizează prin cea mai rapidă dependență posibilă, preț ieftin și disponibilitate, dar consecințele sunt ireversibile. Dependenții care folosesc săruri, după un an devin o cu totul altă persoană, pierdută în totalitate.

"În Europa se folosește cocaina și marijuana, care, de asemenea, este rea, dar nu este sare, care este mult mai periculoasă", a declarat autorul filmului "Sare și durere".

El a recunoscut că, din păcate, în Moldova de cele mai multe ori sînt prinși doar distribuitorii, deși trebuie să oprim furnizarea și importul de droguri.

"Ce face poliția? Prinde doar distribuitorii. Dar aceștia sînt pur și simplu niște băieți care vor să facă repede un ban și ei cu toții ajung la închisoare. Dar nu se schimbă nimic. Există doar o avalanșă de distribuitori care ajung la închisoare. Noi doar creăm oameni care au stat în pușcărie, care, fiind tineri și proști, au vrut să cîștige bani. Se pare că noi creștem infractori, în timp ce dealerii înșiși nu sînt atinși, dar această situație trebuie schimbată", a declarat Vladimir Karmanov.

El consideră că, pentru a lupta cu dependența de droguri, este necesar de luat măsuri preventive și de luptat împotriva alcoolismului. În plus, părinții ar trebui să acorde mai multă atenție copiilor lor, să discute mai des cu ei, să acorde mai multă atenție stării lor, să înțeleagă cum funcționează drogurile, astfel încît să poată determina la timp dacă se întîmplă ceva straniu cu copilul lor.

5
0
1
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?